Zrobiłam ją dzisiaj z miesięcznika "Moje gotowanie", zainteresowana tym niecodziennym połączeniem składników. Wyszła pyszna. Można ją podawać jako zwykłe danie obiadowe, a także podejmować nią gości Podaję proporcje dla 4 osób, chociaż dla siebie robiłam z mniejszej porcji.
Składniki
- 5 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 3 łyżki masła lub oleju (brałam masło)
- 2 - 3 łyżki curry
- 3 szklanki bulionu z kostki
- pół szklanki śmietany (brałam 18 %)
- łyżka soku z cytryny
- garść płatków migdałowych
- 5 gałązek natki
- pieprz i sól
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Tłuszcz rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i ziemniaki, zrumienić. Oprószyć curry, smażyć jeszcze 2 - 3 minuty. Zalać gorącym bulionem, przykryć, gotować 15 minut. Zupę zmiksować, kilka łyżek wymieszać ze śmietaną i połączyć z resztą zupy. Przyprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni - uważać, żeby nie spalić, mają być lekko rumiane. Natkę umyć i wg przepisu poodrywać listki. Ja wzięłam nieco mniej natki i posiekałam. Zupę rozlewamy do talerzy, posypujemy płatkami migdałowymi i natką. Smacznego.
Składniki
- 5 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 3 łyżki masła lub oleju (brałam masło)
- 2 - 3 łyżki curry
- 3 szklanki bulionu z kostki
- pół szklanki śmietany (brałam 18 %)
- łyżka soku z cytryny
- garść płatków migdałowych
- 5 gałązek natki
- pieprz i sól
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Tłuszcz rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i ziemniaki, zrumienić. Oprószyć curry, smażyć jeszcze 2 - 3 minuty. Zalać gorącym bulionem, przykryć, gotować 15 minut. Zupę zmiksować, kilka łyżek wymieszać ze śmietaną i połączyć z resztą zupy. Przyprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni - uważać, żeby nie spalić, mają być lekko rumiane. Natkę umyć i wg przepisu poodrywać listki. Ja wzięłam nieco mniej natki i posiekałam. Zupę rozlewamy do talerzy, posypujemy płatkami migdałowymi i natką. Smacznego.
Ostatnią edycję dokonał moderator: