ziemniaczana

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
składniki
1 kg ziemniaków,
30 dkg boczku wędzonego
łyżeczka majeranku
sól
pieprz
średnia cebula
wywar mięsno jarzynowy
żółty ser lub grzanki
mała marchew i pietruszka
lubczyk, natka pietruszki
ząbek czosnku
można dosmaczyć maggi
sposób przygotowania
obrać ziemniaki i pokroić w kostkę i gotować w wywarze z mięsa i jarzyn (ja mam ułatwione zadanie bo moje suczydło jada wołowinkę gotowaną z marchewka i pietruszka ).Cebulę posiekać drobniutki , boczek także i obsmażyć na patelni następnie dodać do zupy. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na cieniutkiej tarce i dodać do zupy.Popieprzyć dość obficie, posolić, można nieco dosmaczyć maggi, dodać majeranek, lubczyk, pietruszkowa nać i gotować.Ząbek czosnku duzy przecisnąć przez praskę do zupy.Ziemniaki się w większości rozgotują na papkę i tak ma być...
dobra jest przyprawa do dań z ziemniaków jak mam ja , dodaje jej łyżeczkę, ale wtedy trzeba skosztować i dopiero doprawić pieprzem , solą i majerankiem i resztą

podaję tą zupę z grzankami albo z tartym serem, albo ze śmietaną....albo z pajdą chleba
 

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Brzmi smakowicie, koniecznie muszę wypróbować
mniam.gif