- Wrz 3, 2005
- 1,122
- 0
- 0
Szybkie i bardzo sycące danie, inspirowane omletem ziemniaczanym
Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnie (walnąć 3 razy łopatką, by wyglądało jak placek). Smażyć do momentu, aż spód się zrumieni i powstanie chrupiąca skórka. Na placek położyć mały talerzyk (wielkości placka), odwrócić patelnię tak by placek został na talerzu. Ponownie rozgrzać na patelni trochę oleju i zrumienić drugą stronę.
Do tego proponuję sos grzybowy, którego niestety nie zrobiłam, gdyż grzyby ugotowałam z kapustą i nia miałam "grzybowego bulionu"
- 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 200 g pokrojonej i ugotowanej kapusty kiszonej
- 30 g grzybów suszonych (namoczonych przez noc)
- cebula
- odrobina oleju
- pieprz
Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnie (walnąć 3 razy łopatką, by wyglądało jak placek). Smażyć do momentu, aż spód się zrumieni i powstanie chrupiąca skórka. Na placek położyć mały talerzyk (wielkości placka), odwrócić patelnię tak by placek został na talerzu. Ponownie rozgrzać na patelni trochę oleju i zrumienić drugą stronę.
Do tego proponuję sos grzybowy, którego niestety nie zrobiłam, gdyż grzyby ugotowałam z kapustą i nia miałam "grzybowego bulionu"