- Wrz 3, 2005
 
- 1,122
 
- 0
 
- 0
 
Szybkie i bardzo sycące danie, inspirowane omletem ziemniaczanym
Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnie (walnąć 3 razy łopatką, by wyglądało jak placek). Smażyć do momentu, aż spód się zrumieni i powstanie chrupiąca skórka. Na placek położyć mały talerzyk (wielkości placka), odwrócić patelnię tak by placek został na talerzu. Ponownie rozgrzać na patelni trochę oleju i zrumienić drugą stronę.
Do tego proponuję sos grzybowy, którego niestety nie zrobiłam, gdyż grzyby ugotowałam z kapustą i nia miałam "grzybowego bulionu"
	
		
			
		
		
	
			
			- 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
 - 200 g pokrojonej i ugotowanej kapusty kiszonej
 - 30 g grzybów suszonych (namoczonych przez noc)
 - cebula
 - odrobina oleju
 - pieprz
 
Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnie (walnąć 3 razy łopatką, by wyglądało jak placek). Smażyć do momentu, aż spód się zrumieni i powstanie chrupiąca skórka. Na placek położyć mały talerzyk (wielkości placka), odwrócić patelnię tak by placek został na talerzu. Ponownie rozgrzać na patelni trochę oleju i zrumienić drugą stronę.
Do tego proponuję sos grzybowy, którego niestety nie zrobiłam, gdyż grzyby ugotowałam z kapustą i nia miałam "grzybowego bulionu"