- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Przepis znaleziony przez moją 9-letnia córkę gdzies w internecie, zapisany na kartce i osobście przez nią przepisany tutaj:
Wykonanie także jest wyłacznie córki, poza pokrojeniem boczku na cienkie plasterki.
Danie jest tak smaczne, że nie można mu się oprzeć
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie przez 10 min.
W tym czasie cebulę oraz czosnek
obrać i razem z papryką pokroić na grube plasterki.
Naczynie żaroodporne lekko wysmarować masłem,
wyłożyć w nim kawałki cebuli, czosnku i papryki.
Następnie lekko obgotowane ziemniaki owinąć plasterkami boczku
i włożyć do naczynia.
Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piec w rozgrzanym piekarniku
przez ok.15-25 minut w temp. 200st.C
Smacznego i dziękuję.
Wykonanie także jest wyłacznie córki, poza pokrojeniem boczku na cienkie plasterki.

- 12-15 ziemniaków średniej,równej wielkości
- boczek wędzony w plasterkach(po jednym plasterku na każdy ziemniak)
- 1 duża, czerwona słodka papryka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- masło
- sól,czarny pieprz
Danie jest tak smaczne, że nie można mu się oprzeć


Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie przez 10 min.
W tym czasie cebulę oraz czosnek
obrać i razem z papryką pokroić na grube plasterki.
Naczynie żaroodporne lekko wysmarować masłem,
wyłożyć w nim kawałki cebuli, czosnku i papryki.
Następnie lekko obgotowane ziemniaki owinąć plasterkami boczku
i włożyć do naczynia.
Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piec w rozgrzanym piekarniku
przez ok.15-25 minut w temp. 200st.C

Smacznego i dziękuję.
Ostatnią edycję dokonał moderator: