Przepis wypatrzyłam w "Smakach i aromatach". W sam raz na upalny dzień, tyle że trzeba na krótko włączyć piekarnik, ale ta niedogodność opłaca się, bo ziemniaki są doskonałe. Podaję proporcje dla 4 osób, mimo że dla siebie przygotowałam ze znacznie mniejszej ilości.
Składniki
1,2 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być mundurkach lub bez,lub ugotowane poprzedniego dnia)
50 dkg cebuli
10 dkg sera gouda
5 dkg masła
2 łyżki oleju z pestek winogron (może być inny)
łyżeczka kminku
3 liście laurowe
sól, pieprz
Obrane ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki, tak samo kroimy cebulę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Szybko podsmażamy cebulę, uważając żeby się zbytnio nie zrumieniła. Wystarczy jasnozłoty kolor. Łyżką cedzakową przekładamy cebulę na talerz, a na pozostałym na patelni tłuszczu, na dość ostrym ogniu, przesmażamy porcjami ziemniaki. Powinno to trwać jakieś 10 minut.
W płaskim naczyniu do zapiekania układamy połowę ziemniaków, solimy je, posypujemy pieprzem, połową kminku i kładziemy liście laurowe. Na ziemniakach układamy plasterki przesmażonej cebuli, solimy i pieprzymy do smaku, a potem przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Na wierzchu posypujemy resztą kminku, pieprzem i trochę solą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 15 minut.
Ser kroimy w cienkie plasterki i po kwadransie pieczenia pod folią, formę wyjmujemy, ziemniaki posypujemy pokrojonym serem i znów wsuwamy do piekarnika, już bez przykrycia, na 5 minut, żeby ser się roztopił. Doskonały dodatek do zimnego, zsiadłego mleka.
Składniki
1,2 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być mundurkach lub bez,lub ugotowane poprzedniego dnia)
50 dkg cebuli
10 dkg sera gouda
5 dkg masła
2 łyżki oleju z pestek winogron (może być inny)
łyżeczka kminku
3 liście laurowe
sól, pieprz
Obrane ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki, tak samo kroimy cebulę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Szybko podsmażamy cebulę, uważając żeby się zbytnio nie zrumieniła. Wystarczy jasnozłoty kolor. Łyżką cedzakową przekładamy cebulę na talerz, a na pozostałym na patelni tłuszczu, na dość ostrym ogniu, przesmażamy porcjami ziemniaki. Powinno to trwać jakieś 10 minut.
W płaskim naczyniu do zapiekania układamy połowę ziemniaków, solimy je, posypujemy pieprzem, połową kminku i kładziemy liście laurowe. Na ziemniakach układamy plasterki przesmażonej cebuli, solimy i pieprzymy do smaku, a potem przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Na wierzchu posypujemy resztą kminku, pieprzem i trochę solą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 15 minut.
Ser kroimy w cienkie plasterki i po kwadransie pieczenia pod folią, formę wyjmujemy, ziemniaki posypujemy pokrojonym serem i znów wsuwamy do piekarnika, już bez przykrycia, na 5 minut, żeby ser się roztopił. Doskonały dodatek do zimnego, zsiadłego mleka.