Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ziemniaki do zsiadłego mleka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 874882" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis wypatrzyłam w &quot;Smakach i aromatach&quot;. W sam raz na upalny dzień, tyle że trzeba na krótko włączyć piekarnik, ale ta niedogodność opłaca się, bo ziemniaki są doskonałe. Podaję proporcje dla 4 osób, mimo że dla siebie przygotowałam ze znacznie mniejszej ilości.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1,2 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być mundurkach lub bez,lub ugotowane poprzedniego dnia)</p><p>50 dkg cebuli</p><p>10 dkg sera gouda</p><p>5 dkg masła</p><p>2 łyżki oleju z pestek winogron (może być inny)</p><p>łyżeczka kminku</p><p>3 liście laurowe</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Obrane ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki, tak samo kroimy cebulę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Szybko podsmażamy cebulę, uważając żeby się zbytnio nie zrumieniła. Wystarczy jasnozłoty kolor. Łyżką cedzakową przekładamy cebulę na talerz, a na pozostałym na patelni tłuszczu, na dość ostrym ogniu, przesmażamy porcjami ziemniaki. Powinno to trwać jakieś 10 minut. </p><p>W płaskim naczyniu do zapiekania układamy połowę ziemniaków, solimy je, posypujemy pieprzem, połową kminku i kładziemy liście laurowe. Na ziemniakach układamy plasterki przesmażonej cebuli, solimy i pieprzymy do smaku, a potem przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Na wierzchu posypujemy resztą kminku, pieprzem i trochę solą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 15 minut. </p><p>Ser kroimy w cienkie plasterki i po kwadransie pieczenia pod folią, formę wyjmujemy, ziemniaki posypujemy pokrojonym serem i znów wsuwamy do piekarnika, już bez przykrycia, na 5 minut, żeby ser się roztopił. Doskonały dodatek do zimnego, zsiadłego mleka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 874882, member: 10341"] Przepis wypatrzyłam w "Smakach i aromatach". W sam raz na upalny dzień, tyle że trzeba na krótko włączyć piekarnik, ale ta niedogodność opłaca się, bo ziemniaki są doskonałe. Podaję proporcje dla 4 osób, mimo że dla siebie przygotowałam ze znacznie mniejszej ilości. [B]Składniki [/B]1,2 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być mundurkach lub bez,lub ugotowane poprzedniego dnia) 50 dkg cebuli 10 dkg sera gouda 5 dkg masła 2 łyżki oleju z pestek winogron (może być inny) łyżeczka kminku 3 liście laurowe sól, pieprz Obrane ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki, tak samo kroimy cebulę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Szybko podsmażamy cebulę, uważając żeby się zbytnio nie zrumieniła. Wystarczy jasnozłoty kolor. Łyżką cedzakową przekładamy cebulę na talerz, a na pozostałym na patelni tłuszczu, na dość ostrym ogniu, przesmażamy porcjami ziemniaki. Powinno to trwać jakieś 10 minut. W płaskim naczyniu do zapiekania układamy połowę ziemniaków, solimy je, posypujemy pieprzem, połową kminku i kładziemy liście laurowe. Na ziemniakach układamy plasterki przesmażonej cebuli, solimy i pieprzymy do smaku, a potem przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Na wierzchu posypujemy resztą kminku, pieprzem i trochę solą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 15 minut. Ser kroimy w cienkie plasterki i po kwadransie pieczenia pod folią, formę wyjmujemy, ziemniaki posypujemy pokrojonym serem i znów wsuwamy do piekarnika, już bez przykrycia, na 5 minut, żeby ser się roztopił. Doskonały dodatek do zimnego, zsiadłego mleka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ziemniaki do zsiadłego mleka
Top
Bottom