- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
potrzebujemy:
ok. 1 kg ziemniaków
pół kostki masła lub margaryny
1 jajko
3 żółtka
sól, pieprz biały, szczypta gałki muszkatołowej
Ziemniaki ugotować w małej ilości wody lub na parze, jak kto woli. Przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa, albo zwyczajnie tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, ważne aby nie było grudek. Wymieszać z pozostałymi składnikami (poza 1 jajkiem) na gładką masę. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące masła nie trzeba rozpuszczać, samo się rozpuści przy rozgniataniu ziemniaków.
Nałożyć gwiaździstą końcówkę na szprycę do dekoracji tortów i wyciskać na blachę wyłożoną pergaminem ozdobne kleksy, zrobię dzisiaj i wstawię zdjęcie.
Rozbełtać pozostałe jajko i posmarować każdego kleksa.
Piec ok. 15 minut w 210-220 st. C aż będą rumiane i złociste.
Smacznego
ok. 1 kg ziemniaków
pół kostki masła lub margaryny
1 jajko
3 żółtka
sól, pieprz biały, szczypta gałki muszkatołowej
Ziemniaki ugotować w małej ilości wody lub na parze, jak kto woli. Przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa, albo zwyczajnie tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, ważne aby nie było grudek. Wymieszać z pozostałymi składnikami (poza 1 jajkiem) na gładką masę. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące masła nie trzeba rozpuszczać, samo się rozpuści przy rozgniataniu ziemniaków.
Nałożyć gwiaździstą końcówkę na szprycę do dekoracji tortów i wyciskać na blachę wyłożoną pergaminem ozdobne kleksy, zrobię dzisiaj i wstawię zdjęcie.
Rozbełtać pozostałe jajko i posmarować każdego kleksa.
Piec ok. 15 minut w 210-220 st. C aż będą rumiane i złociste.
Smacznego
