Ziemniaki na śmietanie*

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Moniaku modyfikacje mile widziane, wiesz już jak smakuje oryginał, więc możesz podkręcić pod własny smak
icon_smile.gif
.

Iluano cieszę się, że danie przypadło Ci do gustu, z większą ilością śmietany smak będzie bardziej intensywny a sos kremowy
icon_smile.gif
.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
O, tak, ta śmietana kremowa jest świetna. Teraz sobie myślę, ze z cukinią i bakłążanem też by było pyszne. A może jeszcze z pomidorkiem
gruebel_2.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zrobiłam dziś do obiadu. Obawiałam się że ziemniaki w kwaśnej śmietanie się nie ugotują na miękko - no i tak troszkę się to potwierdziło - tzn wnętrze mięciutkie, ale zewnętrzna warstwa ziemniaka pozostała taka "na ząb". Nie jest to coś co by przeszkadzało, ale jest wyczuwalne.
Miałam minimalne ilości natki i kopru, więc słabo czułam te smaki.
Następnym razem spróbuję najpierw podgotować ziemniaki a dopiero podgotowane utaplać w śmietanie i zapiec - pewnie to wyjdzie coś zupełnie innego ale kusi mnie taka opcja
icon_smile.gif
bo ogólnie danie bardzo smaczne i napewno będę powtarzać.
DSCF6505.JPG

Załączniki

• DSCF6505.JPG
    DSCF6505.JPG
    118.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No tak się domyślałam że powinnam podlać wodą, ale gotując deczko się zagapiłam i łapnęło na dnie więc nie chciałam żeby mi to łapnięte smak popsuło
icon_razz.gif

Pomyślałam więc że tak zostawię - więcej sosu trzyma się ziemniaków
zahnlos.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Patrzę na powodzenie, jakim cieszy się ten przepis i myślę sobie - w prostocie siła.
No i chyba tęsknota za smakami dzieciństwa....

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Ja nie robiłam ziemniaków, ale zrobiłam polecane do nich buraczki:

82.jpg

Bardzo mi smakowały i na pewno zrobię jeszcze nie jeden raz. Dziś były do pulpetów w sosie koperkowym i (dla niektórych) ziemniaków purée.

Załączniki

• 82.jpg
    82.jpg
    86.6 KB · Wyświetleń: 3

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy