- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Ten turecki przepis to prosty sposób na ciekawe ziemniaki, rodzaj frytek z sosem, który dodaje im interesujacego, orientalnego smaku. Smaczny dodatek do mięsa, ryb i dań wegetariańskich lub jako samodzielna przekąska.
4 duże ziemniaki
Sos:
2 łyżki pasty paprykowej (do kupienia w sklepach typu Kuchnie Świata, sklepach z art. arabskimi i tureckimi, przez Internet)
1 łyżeczka cuminu
1 duży, przeciśnięty ząbek czosnku
Ew. sól do smaku
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę ok. 2x 2 cm.
Usmażyć na oleju, jak frytki, następnie odsączyć na papierowym ręczniku.
Z oleju, który pozostał na patelni wziąć 2 łyżki i wymieszać w salaterce z pozostałymi składnikami sosu. Usmażone ziemniaki dokładnie wymieszać z sosem, podawać ciepłe.

4 duże ziemniaki
Sos:
2 łyżki pasty paprykowej (do kupienia w sklepach typu Kuchnie Świata, sklepach z art. arabskimi i tureckimi, przez Internet)
1 łyżeczka cuminu
1 duży, przeciśnięty ząbek czosnku
Ew. sól do smaku
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę ok. 2x 2 cm.
Usmażyć na oleju, jak frytki, następnie odsączyć na papierowym ręczniku.
Z oleju, który pozostał na patelni wziąć 2 łyżki i wymieszać w salaterce z pozostałymi składnikami sosu. Usmażone ziemniaki dokładnie wymieszać z sosem, podawać ciepłe.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: