Przepis pochodzi z książki M. Halbańskiego - Potrawy z różnych stron świata. Robiłam te ziemniaki kilkakrotnie do różnych pieczeni.
Składniki
75 dkg jednakowej wielkości ziemniaków (najlepiej małe)
5 dkg masła
5 dkg cukru
sól
Dobrze wymyte ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je, obieramy ze skórki i płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz trzeba je dokładnie osączyć i osuszyć. Do rondla wsypujemy cukier i mieszając przyrumieniamy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do rondla ziemniaki i smażymy je, od czasu do czasu potrząsając naczyniem, aby równomiernie pokryły się syropem. Ziemniaki powinny być błyszczące i przyrumienione. Podajemy na gorąco do mięs pieczonych lub smażonych.
Składniki
75 dkg jednakowej wielkości ziemniaków (najlepiej małe)
5 dkg masła
5 dkg cukru
sól
Dobrze wymyte ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je, obieramy ze skórki i płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz trzeba je dokładnie osączyć i osuszyć. Do rondla wsypujemy cukier i mieszając przyrumieniamy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do rondla ziemniaki i smażymy je, od czasu do czasu potrząsając naczyniem, aby równomiernie pokryły się syropem. Ziemniaki powinny być błyszczące i przyrumienione. Podajemy na gorąco do mięs pieczonych lub smażonych.