Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ziemniaki po duńsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 813075" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z książki M. Halbańskiego - Potrawy z różnych stron świata. Robiłam te ziemniaki kilkakrotnie do różnych pieczeni.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>75 dkg jednakowej wielkości ziemniaków (najlepiej małe)</p><p>5 dkg masła</p><p>5 dkg cukru</p><p>sól</p><p></p><p>Dobrze wymyte ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je, obieramy ze skórki i płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz trzeba je dokładnie osączyć i osuszyć. Do rondla wsypujemy cukier i mieszając przyrumieniamy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do rondla ziemniaki i smażymy je, od czasu do czasu potrząsając naczyniem, aby równomiernie pokryły się syropem. Ziemniaki powinny być błyszczące i przyrumienione. Podajemy na gorąco do mięs pieczonych lub smażonych.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 813075, member: 10341"] Przepis pochodzi z książki M. Halbańskiego - Potrawy z różnych stron świata. Robiłam te ziemniaki kilkakrotnie do różnych pieczeni. [B]Składniki[/B] 75 dkg jednakowej wielkości ziemniaków (najlepiej małe) 5 dkg masła 5 dkg cukru sól Dobrze wymyte ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je, obieramy ze skórki i płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz trzeba je dokładnie osączyć i osuszyć. Do rondla wsypujemy cukier i mieszając przyrumieniamy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do rondla ziemniaki i smażymy je, od czasu do czasu potrząsając naczyniem, aby równomiernie pokryły się syropem. Ziemniaki powinny być błyszczące i przyrumienione. Podajemy na gorąco do mięs pieczonych lub smażonych. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ziemniaki po duńsku
Top
Bottom