- Lis 21, 2006
- 15,028
- 2
- 0
Ziemniaki po staropolsku
![S4021791.JPG S4021791.JPG](https://www.cincin.cc/data/attachments/21/21994-0972cd39be0095ef59fcdbe77617718f.jpg)
Umyte, obrane, pokrojone w mniejsze części ziemniaki ugotować.
Odcedzić.
Na patelni podgrzać olej. Wsypać:
łyżeczkę papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczkę pieprzu ziołowego
2-3 łyżki majeranku
ulubione zioła, np. prowansalskie
można wcisnąć ząbek czosnku.
Wymieszać. Ziemniaki obtoczyć w oleju i smażyć, najpierw z jednej strony, potem przemieszać. Pozwolić, by się na złoto zrumieniły.
Pyszne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, z kleksem kwaśnej śmietany.
W ten sposób można potraktować także nadmiar ziemniaków z obiadu.
![S4021793.JPG S4021793.JPG](https://www.cincin.cc/data/attachments/21/21995-4dfb8c528b3bde481012f447917c8fb2.jpg)
Smacznego!
![S4021791.JPG S4021791.JPG](https://www.cincin.cc/data/attachments/21/21994-0972cd39be0095ef59fcdbe77617718f.jpg)
Umyte, obrane, pokrojone w mniejsze części ziemniaki ugotować.
Odcedzić.
Na patelni podgrzać olej. Wsypać:
łyżeczkę papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczkę pieprzu ziołowego
2-3 łyżki majeranku
ulubione zioła, np. prowansalskie
można wcisnąć ząbek czosnku.
Wymieszać. Ziemniaki obtoczyć w oleju i smażyć, najpierw z jednej strony, potem przemieszać. Pozwolić, by się na złoto zrumieniły.
Pyszne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, z kleksem kwaśnej śmietany.
W ten sposób można potraktować także nadmiar ziemniaków z obiadu.
![S4021793.JPG S4021793.JPG](https://www.cincin.cc/data/attachments/21/21995-4dfb8c528b3bde481012f447917c8fb2.jpg)
Smacznego!
![mniam.gif](https://www.cincin.cc/style_emoticons/cincin/mniam.gif)