Ziemniaki po staropolsku*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ziemniaki po staropolsku

S4021791.JPG

Umyte, obrane, pokrojone w mniejsze części ziemniaki ugotować.

Odcedzić.

Na patelni podgrzać olej. Wsypać:
łyżeczkę papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczkę pieprzu ziołowego
2-3 łyżki majeranku
ulubione zioła, np. prowansalskie

można wcisnąć ząbek czosnku.

Wymieszać. Ziemniaki obtoczyć w oleju i smażyć, najpierw z jednej strony, potem przemieszać. Pozwolić, by się na złoto zrumieniły.

Pyszne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, z kleksem kwaśnej śmietany.

W ten sposób można potraktować także nadmiar ziemniaków z obiadu.

S4021793.JPG

Smacznego!
mniam.gif
 

Załączniki

  • S4021791.JPG
    S4021791.JPG
    42.1 KB · Wyświetleń: 2
  • S4021793.JPG
    S4021793.JPG
    44.7 KB · Wyświetleń: 2

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
Takie ziemniczaki są naprawdę pyszne. Ja niedawno przyrządzałam ziemniaki właśnie w podobny sposób, ale bez tej mieszanki przypraw i czosnku. Po prostu ugotowałam pokrojone na cztery części ziemniaki w posolonej wodzie, a potem smażyłam je na oleju z każdej strony - wychodziły wspaniałe chrupkie ze zrumienioną skórką
icon_mrgreen.gif
.
Ale tym razem zastosuję Twój zestaw przypraw Mała Mi. Pewnie będą smaczniejsze
lecker.gif
.
 

violeta

Member
Mar 14, 2008
83
0
0
Uwielbiam ziemniaki w ziołach prowansalskich oto przepis.
Ziemniaki obrać umyć i podzielić na połówki,blachę(najlepiej jak jest ta orginalna z piekarnika) na której mają być pieczone ziemniaki posmarować oliwą następnie posypać ziołam prowansalskimi i poukładać ziemniaki płaską strona do spodu.
Górę ziemniaków można lekko posolić skropić oliwą i też posypać ziolami zapiekać aż się zrumienią i będą miękkkie.Podawać z białym serem.
Ser można rozetrzeć i dodać śmietany kremówki.
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Znam te ziemniaki od dzieciństwa. Moja mama je tak przygotowywała i ja też tak robię, ale nie wiedziłam, że to po staropolsku.
icon_biggrin.gif
Cieszy mnie, że kuchnie staropolską uprawiam. Pyszne ziemniaczki.
Czasem do nich dodaję cebulkę, wbijam surowe jajka, mieszam wszystko i to podobno są ziemniaki po bawarsku (nie jestem pewna, ale coś mi świta).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
ja je dzisiaj poznałam :D tak jak nie lubię ziemniaków, tak te były pyszne :D
 

Załączniki

  • staropolskie100_8062podpis.JPG
    staropolskie100_8062podpis.JPG
    28.3 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Naprawdę, ogromnie się cieszę
icon_biggrin.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Zrobiłam znów
icon_smile.gif
Mam sesję, więc wyciągam stare, sprawdzone, szybkie przepisy. Nie mam siły i chęci na nic więcej, więc jedliśmy z sosem czosnkowym ;)

 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
My też często do nich wracamy. Twoje wyglądają wspaniale
icon_biggrin.gif