- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Ziemniaki po staropolsku
Umyte, obrane, pokrojone w mniejsze części ziemniaki ugotować.
Odcedzić.
Na patelni podgrzać olej. Wsypać:
łyżeczkę papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczkę pieprzu ziołowego
2-3 łyżki majeranku
ulubione zioła, np. prowansalskie
można wcisnąć ząbek czosnku.
Wymieszać. Ziemniaki obtoczyć w oleju i smażyć, najpierw z jednej strony, potem przemieszać. Pozwolić, by się na złoto zrumieniły.
Pyszne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, z kleksem kwaśnej śmietany.
W ten sposób można potraktować także nadmiar ziemniaków z obiadu.
Smacznego!
Umyte, obrane, pokrojone w mniejsze części ziemniaki ugotować.
Odcedzić.
Na patelni podgrzać olej. Wsypać:
łyżeczkę papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczkę pieprzu ziołowego
2-3 łyżki majeranku
ulubione zioła, np. prowansalskie
można wcisnąć ząbek czosnku.
Wymieszać. Ziemniaki obtoczyć w oleju i smażyć, najpierw z jednej strony, potem przemieszać. Pozwolić, by się na złoto zrumieniły.
Pyszne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, z kleksem kwaśnej śmietany.
W ten sposób można potraktować także nadmiar ziemniaków z obiadu.
Smacznego!