Ziemniaki są wdzięcznym materiałem do wyczarowywania najróżniejszych dań obiadowych i kolacyjnych. Tanie, nawet z dodatkami mieszczą się w skromnych budżetach domowych. Przepis ten pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Robiłam go kilkakrotnie na obiad i zawsze był przyjmowany z należytym mu uznaniem.
Składniki
1 kg ziemniaków
3 - 4 dkg masła
1/2 szklanki gorącego mleka
15 dkg szynki
1/2 szklanki śmietany (ja brałam 30 %)
15 dkg utartego ementalera lub goudy
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a po odcedzeniu odparowujemy i ubijamy na idealne puree, dodając masło i mleko. Mleko radzę dodawać ostrożnie, bo w zależności od odmiany ziemniaków, możemy go zużyć mniej. Puree ma być delikatne, ale nie mokre. Ciepłe jeszcze puree wkładamy do wysmarowanej masłem formy ogniotrwałej, np. szklanej, i suto posypujemy drobniutko posiekaną szynką, a następnie polewamy kremem śmietanowo-serowym z ubitej na sztywno śmietany, do której dodajemy utarty ser. Formę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 10 - 15 minut, żeby powierzchnia kremu lekko się przyrumieniła.
Do ziemniaków "Chantilly" podajemy dużo zielonej, łagodnie przyprawionej sałaty.
Składniki
1 kg ziemniaków
3 - 4 dkg masła
1/2 szklanki gorącego mleka
15 dkg szynki
1/2 szklanki śmietany (ja brałam 30 %)
15 dkg utartego ementalera lub goudy
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a po odcedzeniu odparowujemy i ubijamy na idealne puree, dodając masło i mleko. Mleko radzę dodawać ostrożnie, bo w zależności od odmiany ziemniaków, możemy go zużyć mniej. Puree ma być delikatne, ale nie mokre. Ciepłe jeszcze puree wkładamy do wysmarowanej masłem formy ogniotrwałej, np. szklanej, i suto posypujemy drobniutko posiekaną szynką, a następnie polewamy kremem śmietanowo-serowym z ubitej na sztywno śmietany, do której dodajemy utarty ser. Formę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 10 - 15 minut, żeby powierzchnia kremu lekko się przyrumieniła.
Do ziemniaków "Chantilly" podajemy dużo zielonej, łagodnie przyprawionej sałaty.