Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ziemniaki "Chantilly"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 838111" data-attributes="member: 10341"><p>Ziemniaki są wdzięcznym materiałem do wyczarowywania najróżniejszych dań obiadowych i kolacyjnych. Tanie, nawet z dodatkami mieszczą się w skromnych budżetach domowych. Przepis ten pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Robiłam go kilkakrotnie na obiad i zawsze był przyjmowany z należytym mu uznaniem.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kg ziemniaków</p><p>3 - 4 dkg masła</p><p>1/2 szklanki gorącego mleka</p><p>15 dkg szynki</p><p>1/2 szklanki śmietany (ja brałam 30 %)</p><p>15 dkg utartego ementalera lub goudy</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a po odcedzeniu odparowujemy i ubijamy na idealne puree, dodając masło i mleko. Mleko radzę dodawać ostrożnie, bo w zależności od odmiany ziemniaków, możemy go zużyć mniej. Puree ma być delikatne, ale nie mokre. Ciepłe jeszcze puree wkładamy do wysmarowanej masłem formy ogniotrwałej, np. szklanej, i suto posypujemy drobniutko posiekaną szynką, a następnie polewamy kremem śmietanowo-serowym z ubitej na sztywno śmietany, do której dodajemy utarty ser. Formę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 10 - 15 minut, żeby powierzchnia kremu lekko się przyrumieniła.</p><p>Do ziemniaków &quot;Chantilly&quot; podajemy dużo zielonej, łagodnie przyprawionej sałaty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 838111, member: 10341"] Ziemniaki są wdzięcznym materiałem do wyczarowywania najróżniejszych dań obiadowych i kolacyjnych. Tanie, nawet z dodatkami mieszczą się w skromnych budżetach domowych. Przepis ten pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Robiłam go kilkakrotnie na obiad i zawsze był przyjmowany z należytym mu uznaniem. [B]Składniki[/B] 1 kg ziemniaków 3 - 4 dkg masła 1/2 szklanki gorącego mleka 15 dkg szynki 1/2 szklanki śmietany (ja brałam 30 %) 15 dkg utartego ementalera lub goudy Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a po odcedzeniu odparowujemy i ubijamy na idealne puree, dodając masło i mleko. Mleko radzę dodawać ostrożnie, bo w zależności od odmiany ziemniaków, możemy go zużyć mniej. Puree ma być delikatne, ale nie mokre. Ciepłe jeszcze puree wkładamy do wysmarowanej masłem formy ogniotrwałej, np. szklanej, i suto posypujemy drobniutko posiekaną szynką, a następnie polewamy kremem śmietanowo-serowym z ubitej na sztywno śmietany, do której dodajemy utarty ser. Formę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 10 - 15 minut, żeby powierzchnia kremu lekko się przyrumieniła. Do ziemniaków "Chantilly" podajemy dużo zielonej, łagodnie przyprawionej sałaty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ziemniaki "Chantilly"
Top
Bottom