- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
Ziemniaki w mundurkach
Bardzo znana ,tania i błyskawiczna potrawa i nieskączoną ilością wariacji.
Na dwie osoby gotujemy ok 500 g ziemniaków w łupinkach.
Po ugotowaniu w zależności jeśli je chcemy konsumować bez skórek to na parę chwilek moczymy w zimnej wodzie by "mundurki" bez problemu się rozbierały.Jeśli mamy ziemniaki większe należy je zostawię tak jak je natura stworzyła.
Ziemniaka przekrajamyna pół .Dla nie odchudzających się smarujemy masłem i nadziewamy jednym z niżej podanych nadzień:
1.Gorgonzolowo serowe.
200 g quarku
75 g śmietany
200 g Roqueford - ostry ser owczy,niebieskawy,żyłowaty (gorgonzola)
2.Ziołowo serowe
250 g guarku
100 g śmietany
1 ząbek czosnku
1 konserwowy ogórek drobno posiekany
Drobno posiekane zioła (pietruszka,koperek,bazylia,mięta,szczyporek)
3.Selerowo serowe
250 g quarku
2 łyżki mleka
2 łyżki okiwki
100g korzonka seleru na tarce drobno potertego lub naci selera bardzo drobno posiekanego
2 łyżki drobno posiekanych żiół
1 łyżeczka musztardy (nie ostrej)
sól
3 łyżeczki soku cytrynowego
4 Paprykowo serowe
250 g quarku
5 łyżek śmietany
1 łyżka drobno posiekanej cebulki
50 g czerwonej i 50 g zielonej drobno posiekanej papryki
1 duży drobno posiekany konserwowy ogórek
1/2 łyżeczki musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki w proszku
3/4 łyżeczki soli.
We wszystkich tych nadzieniach najpierw dokładnie mieszamy serek ze śmietaną, wodą, czy olejem, a następnie dodajemy dodatkowe składniki wszystkie drobno pokrojone.
Całkiem innym tematem są rodzaje ziemniaków, ale najlepsze i najsmaczniejcze to te wiosenne młode. <!--emoid--><!--endemo-->
Bardzo znana ,tania i błyskawiczna potrawa i nieskączoną ilością wariacji.
Na dwie osoby gotujemy ok 500 g ziemniaków w łupinkach.
Po ugotowaniu w zależności jeśli je chcemy konsumować bez skórek to na parę chwilek moczymy w zimnej wodzie by "mundurki" bez problemu się rozbierały.Jeśli mamy ziemniaki większe należy je zostawię tak jak je natura stworzyła.
Ziemniaka przekrajamyna pół .Dla nie odchudzających się smarujemy masłem i nadziewamy jednym z niżej podanych nadzień:
1.Gorgonzolowo serowe.
200 g quarku
75 g śmietany
200 g Roqueford - ostry ser owczy,niebieskawy,żyłowaty (gorgonzola)
2.Ziołowo serowe
250 g guarku
100 g śmietany
1 ząbek czosnku
1 konserwowy ogórek drobno posiekany
Drobno posiekane zioła (pietruszka,koperek,bazylia,mięta,szczyporek)
3.Selerowo serowe
250 g quarku
2 łyżki mleka
2 łyżki okiwki
100g korzonka seleru na tarce drobno potertego lub naci selera bardzo drobno posiekanego
2 łyżki drobno posiekanych żiół
1 łyżeczka musztardy (nie ostrej)
sól
3 łyżeczki soku cytrynowego
4 Paprykowo serowe
250 g quarku
5 łyżek śmietany
1 łyżka drobno posiekanej cebulki
50 g czerwonej i 50 g zielonej drobno posiekanej papryki
1 duży drobno posiekany konserwowy ogórek
1/2 łyżeczki musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki w proszku
3/4 łyżeczki soli.
We wszystkich tych nadzieniach najpierw dokładnie mieszamy serek ze śmietaną, wodą, czy olejem, a następnie dodajemy dodatkowe składniki wszystkie drobno pokrojone.
Całkiem innym tematem są rodzaje ziemniaków, ale najlepsze i najsmaczniejcze to te wiosenne młode. <!--emoid--><!--endemo-->
Ostatnią edycję dokonał moderator: