Ziemniaki z serem

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Danie pamięta chude lata naszego socjalistycznego państwa.

Składniki:
ziemniaki
biały serek (chudy lub półtłusty) w kostce
mała śmietana 18%
sól, pieprz
mała cebulka
szczypiorek
masełko



Ziemniaki tradycyjnie gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu robimy z niego pure (ze śmietanką, masełkiem).

W czasie gdy ziemniaki będą się gotować przyrządzamy gziczkę: ser mieszamy w miseczce z 1/2 objętości śmietany, cebulką pokrojoną w bardzo drobną kostkę i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Konsystencja gziczki ma być lekka (nie zwarta) i aby to osiągnąć dodajemy ew. śmietany. Uważamy aby jej nie przesolić.

Na talerzy podajemy ciepłe pure ziemniaczane z ładnie ułożoną gziczką. Danie jest zapychające.

Gdziczka funkcjonuje u mnie w domu również jako osobna pasta do pieczywa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
no u mnie w domku tez sie jada taka paste z sera, ale nigdy nie pomyslabym ze mozna zjesc ja z puree. moze kiedys sprobuje.
 

Martusia

Member
Cze 22, 2006
942
0
0
Baardzo lubię.
mniam.gif
 

kunegunda

Member
Lut 16, 2007
5
0
0
Ziemniaki z gziczką są naprawdę bardzo smaczne i pożywne. Tylko że ja wolę zamiast pure podawać ziemniaki ugotowane w mundurkach (oczywiście do konsumpcji pozbawiamy ich mundurka!) - mają wtedy nieco inny lekko gorzkawy smak i dobrze komponują się z ostrym serem.
 

jajeczko

Member
Sie 23, 2007
5
0
0
hmn, a to moze bardziej "historycznie"
Babcia moja pochodząca z poznańskiego robiła to tak:

Ziemniaki w mundurkach, albo wg niej "kartofle w łupinie" podawane w całości, do samodzielnego rozbioru...
do tego "prawdziwe" dawne wiejskie masełko i sól.
Twarożek, a jakże ze śmietanką, ale wiejską, taką co "tłuszczem" ociekała a łyżka w niej stała
icon_smile.gif
ze szczypiorkiem, lub cebulką drobno posiekaną...

JADAŁO się to na KOLACJĘ....

Ślinka mi cieknie jak sobie przypomnę....
 

grazia2

Member
Sie 22, 2007
170
0
0
Pamiętam pyry z gzikiem, smaczne i przypominające dzieciństwo. Jeszcze nie raz zdarzy mi się zrobić ,ale ślubny nie przepada za tym, on by tylko rarytaski jadł.
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kaktusik

Member
Lis 19, 2007
37
0
0

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Kaktusik @ 22 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=627783Witaj Arabesko!
Jakie proporcje ziemniaków i sera?
Pół na pół?
lecker.gif
Ziemniaków gotujesz tyle żeby wszyscy się najedli - i robisz pure (wg uznania dodatki śmietana lub masło albo oba)

Co do serka: 1 mała kostka sera (sprzedają takie w każdym chyba sklepie) na 4 osoby będzie ok
- plus pół kubeczka śmietany powinno wystarczyć, ale jeśli ser będzie bardzo świeży i mięciutki to daj mniej śmietany.. jeśli starszy sam zobaczysz ze pójdzie jej więcej
icon_smile.gif


Gziczki dajesz na talerz niewiele, góra 1 - 2 łyżki - bo to zapychające bardzo.
Mam nadzieję, że wyjaśniłam
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Odświeżam, u mnie to wygląda tak:

ziemniaki
ser twarogowy, gładko mielony
cebula
ogórek kiszony lub konserwowy

Ziemniaki gotujemy. Można także użyć wcześniej ugotowanych ziemniaków, i zrumienić je na patelni, na niewielkiej ilości oleju tak, jak ja to zrobiłam.

Twarożek możemy doprawić wg. własnego uznania solą i pieprzem.

Gorące ziemniaki podajemy z twarogiem, z dodatkiem posiekanej drobno cebuli oraz ogórka.

Jaaaakie pyszne
icon_biggrin.gif


kar_quar.JPG
 

Załączniki

  • kar_quar.JPG
    kar_quar.JPG
    108.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: