Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ziemniaki z serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Arabeska" data-source="post: 427481" data-attributes="member: 1438"><p>Danie pamięta chude lata naszego socjalistycznego państwa.</p><p></p><p>Składniki:</p><p><span style="color: #FF6600"><strong>ziemniaki</strong></span></p><p><span style="color: #FF6600"><strong>biały serek (chudy lub półtłusty) w kostce</strong></span></p><p><span style="color: #FF6600"><strong>mała śmietana 18%</strong></span></p><p><span style="color: #FF6600"><strong>sól, pieprz</strong></span></p><p><span style="color: #FF6600"><strong>mała cebulka</strong></span></p><p><span style="color: #FF6600"><strong>szczypiorek</strong></span></p><p><span style="color: #FF6600"><strong>masełko</strong></span></p><p></p><p></p><p>Ziemniaki tradycyjnie gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu robimy z niego pure (ze śmietanką, masełkiem).</p><p></p><p>W czasie gdy ziemniaki będą się gotować przyrządzamy <strong>gziczkę</strong>: ser mieszamy w miseczce z 1/2 objętości śmietany, cebulką pokrojoną w bardzo drobną kostkę i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Konsystencja gziczki ma być lekka (nie zwarta) i aby to osiągnąć dodajemy ew. śmietany. Uważamy aby jej nie przesolić.</p><p></p><p>Na talerzy podajemy ciepłe pure ziemniaczane z ładnie ułożoną gziczką. Danie jest zapychające. </p><p></p><p>Gdziczka funkcjonuje u mnie w domu również jako osobna <em>pasta do pieczywa.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Arabeska, post: 427481, member: 1438"] Danie pamięta chude lata naszego socjalistycznego państwa. Składniki: [COLOR=#FF6600][B]ziemniaki biały serek (chudy lub półtłusty) w kostce mała śmietana 18% sól, pieprz mała cebulka szczypiorek masełko[/B][/COLOR] Ziemniaki tradycyjnie gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu robimy z niego pure (ze śmietanką, masełkiem). W czasie gdy ziemniaki będą się gotować przyrządzamy [B]gziczkę[/B]: ser mieszamy w miseczce z 1/2 objętości śmietany, cebulką pokrojoną w bardzo drobną kostkę i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Konsystencja gziczki ma być lekka (nie zwarta) i aby to osiągnąć dodajemy ew. śmietany. Uważamy aby jej nie przesolić. Na talerzy podajemy ciepłe pure ziemniaczane z ładnie ułożoną gziczką. Danie jest zapychające. Gdziczka funkcjonuje u mnie w domu również jako osobna [I]pasta do pieczywa.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Ziemniaki z serem
Top
Bottom