Bardzo lubię wyważony smak i zapach ziół prowansalskich. Na szczęście można kupić gotową mieszankę w każdym sklepie. Nadają się zarówno do mięsa jak i warzyw. Przepis Agnieszki Kręglickiej na gratin z ziemniaków. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach na półtwardo
1 cebula pokrojona w kostkę
2 utarte ząbki czosnku
3/4 szklanki kremówki
2 łyżki oliwy
1 duża łyżka ziół prowansalskich
10 dkg utartego ementalera ( może być też gruyere)
sól, pieprz
Formę żaroodporną smarujemy odrobiną oliwy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.
W garnku, na reszcie oliwy podsmażamy cebulę dodajemy czosnek, zioła i śmietankę, sól i pieprz, gotujemy, aż trochę zgęstnieje.
Układamy ziemniaki w formie, przesypując każdą warstwę serem i polewając masą śmietankową. Ostatnią warstwę posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy, aż wierzch się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie.
Składniki
6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach na półtwardo
1 cebula pokrojona w kostkę
2 utarte ząbki czosnku
3/4 szklanki kremówki
2 łyżki oliwy
1 duża łyżka ziół prowansalskich
10 dkg utartego ementalera ( może być też gruyere)
sól, pieprz
Formę żaroodporną smarujemy odrobiną oliwy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.
W garnku, na reszcie oliwy podsmażamy cebulę dodajemy czosnek, zioła i śmietankę, sól i pieprz, gotujemy, aż trochę zgęstnieje.
Układamy ziemniaki w formie, przesypując każdą warstwę serem i polewając masą śmietankową. Ostatnią warstwę posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy, aż wierzch się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie.