Ziemniaki zapiekane

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo lubię wyważony smak i zapach ziół prowansalskich. Na szczęście można kupić gotową mieszankę w każdym sklepie. Nadają się zarówno do mięsa jak i warzyw. Przepis Agnieszki Kręglickiej na gratin z ziemniaków. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach na półtwardo
1 cebula pokrojona w kostkę
2 utarte ząbki czosnku
3/4 szklanki kremówki
2 łyżki oliwy
1 duża łyżka ziół prowansalskich
10 dkg utartego ementalera ( może być też gruyere)
sól, pieprz

Formę żaroodporną smarujemy odrobiną oliwy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.
W garnku, na reszcie oliwy podsmażamy cebulę dodajemy czosnek, zioła i śmietankę, sól i pieprz, gotujemy, aż trochę zgęstnieje.
Układamy ziemniaki w formie, przesypując każdą warstwę serem i polewając masą śmietankową. Ostatnią warstwę posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy, aż wierzch się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy