15 ziemniaków średniej wielkości
500g łopatki lub mięsa mielonego
1 jajo
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 szklanka oleju
kostka smalcu
Łopatke zmielić z czosnkiem i cebulą, dodać jajo i przyprawy, wymieszać.
Ziemniaki umyć i ugotowac w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać. Wydrążyć każdy z osobna.
Do wydrążonych ziemniaków powkładać mięso mielone, tak aby było go równo z ziemniakiem.
Rozgrzać olej i dodać smalec. Układać ziemniaki na rozgrzanym tłuszczu jeden koło drugiego. Gdy sie zarumienią odwrócić je, tak aby strona z mięsem była pod spodem.
Podawać ciepłe z sałatką z pomidorów lub kapusty pkińskiej albo zajadać bez dodatków
500g łopatki lub mięsa mielonego
1 jajo
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 szklanka oleju
kostka smalcu
Łopatke zmielić z czosnkiem i cebulą, dodać jajo i przyprawy, wymieszać.
Ziemniaki umyć i ugotowac w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać. Wydrążyć każdy z osobna.
Do wydrążonych ziemniaków powkładać mięso mielone, tak aby było go równo z ziemniakiem.
Rozgrzać olej i dodać smalec. Układać ziemniaki na rozgrzanym tłuszczu jeden koło drugiego. Gdy sie zarumienią odwrócić je, tak aby strona z mięsem była pod spodem.
Podawać ciepłe z sałatką z pomidorów lub kapusty pkińskiej albo zajadać bez dodatków