Zimna drożdżówka :-))

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
W tym byla cala moja nadzieja, ale w piekarniku uroslo moze o centymetr. Ide zglabiac tajniki ciasta drozdzowego! Kiedys uda mi sie zrobic takie jak w mojej ukochanej cukierence!

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Melmire, ale ty masz przeciez maszynę. Każde powinno ci się udawać
icon_wink.gif

Wyrabianie i rośniecie w maszynie, potem przełóż do blachy, zostaw do wyrośnięcia i do pieca.
Zrób jakieś klasyczne, płyny na dno, łącznie z rozupuszczonym masłem, suche drożdże, jeśli takich używasz, rozpuść najpierw w letnim mleku z łyżeczką cukru, łyżką mąki i postaw w cieple na 20 minut.
Wypróbuj tę Paulinki, Sally Lunn albo drożdżówkę Al_inki, tylko upiecz je w piekarniku, posypując kruszonką.

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Mam maszyne ale nie dziala chwilowo, zgubilam nozyki
icon_redface.gif
i nie moge sobie przypomniec gdzie sie je zamawia (moze ktos wie, maszyna lidlowska, Bifinett).
Wiec wyrabialam recznie.
Swoja droga, jak dlugo trzeba takie ciasto wyrabiac? Bo moze ja je za krotko albo za dlugo tarmosilam?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Nie no, Hazo, dziwny bo dziwny
o taki
|-- Misz i Masz |-- Podaj dalej |-- Nasi Milusińscy |-- Kącik moderatorów |-- Voyage, Voyage |---- Polska |---- Europa |---- Świat |---- O podróżowaniu nieco ogólniej |-- Hobby-Teczka |---- Hobby-Teczka |---- Zwierzyniec |---- Zieleniec |---- Prace artystyczne |-- Zdrowie i uroda |---- Lekko jak mgiełka |---- Uroda, zdrowie i fitness |---- Zakątek czarownic |-- Pchli targ |-- CinCin – Forum Pomocy Technicznej Przepisy |-- Kuchnie świata |---- Kuchnia wloska |---- Kuchnia polska |---- Kuchnia azjatycko-orientalna |---- Kuchnia francuska |---- Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska |-- Mięsa i wędliny |-- Frakcja pływająca |-- Zdrowe kalorie |---- Wegetarianie |---- Zielono mi |---- Diety z różnych stron świata |-- Pizza & Co. |-- Coś na ząb lub dwa |---- Tanie danie niesłychanie |---- Zapiekanki |---- Małe danka |-- Płynąco |---- Sosy |---- Zupy |-- Pasty i pasztety |-- Pieczywo |---- Pieczywo na zakwasie |---- Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży |---- Pieczywo drożdżowe |---- Pieczywo na zaczynie drożdżowym |---- Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa |-- Słodkości |---- Ciasta |---- Ciasteczka |---- Desery |---- Muffinki |---- Masy i kremy, nie tylko do tortów |-- Do karafki i słoika |---- Zapasy |---- Wysoko- i niskoprocentowe |-- Miary i miarki |-- Przepisy z thermomixa
A mam wrazenie ze gdzies bylo odpowiedz o ilosc suchych drozdzy, nigdzie indziej nie widzialam wiec wywnioskowalam sie gdzie tam sie schowala ^^

Garfield25

Member
Paź 19, 2007
2
0
0
Dziękuję za super przepis
bussi.gif
Była to pierwsza drożdżówka, jaką w życiu popełniłam- i szczerze powiem rewelacja :l
lecker.gif
ecker: Z braku składników wprowadziłam jednak pewne modyfikacje: zamiast mleka- dodałam śmietanę, aromat migdałowy i trochę suchego maku- a la piegusek. Już po upieczeniu, ale jeszcze cieplutką posmarowałam wiśniową marmoladą...Ps na następny dzień była jeszcze smaczniejsza
cvety.gif

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
przepis świetny!!To była moja pierwsza drożdżówka-nikt z rodziny nie chciał uwierzyć że sama piekłam-komplement jakich mało.Dziekuje bardzo za przepis:*
Jednak nastepnego dnia nie była juz taka świeżutka i mięciutka. CZy mogła to być wna drożdzy?Za 2 dni kończyła im się data ważności.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
fizjo83 @ 3 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=880153przepis świetny!!To była moja pierwsza drożdżówka-nikt z rodziny nie chciał uwierzyć że sama piekłam-komplement jakich mało.Dziekuje bardzo za przepis:*
Jednak nastepnego dnia nie była juz taka świeżutka i mięciutka. CZy mogła to być wna drożdzy?Za 2 dni kończyła im się data ważności.
Chyba nie. Przy okazji, nie mrozisz drozdzy?

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Nawet nie pamietalam,ze juz probowalam ja piec. I z tego co widze nie wychodzila mi..coz podejscie nr3

Ide zagniesc

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Malinna @ 22 Oct 2004 napisał:
index.php?act=findpost&pid=11959Uwaga! Ciasto atakuje z lodówki!
Z lodówki? Z lodówki to mały problem, można zgarnąć uklepac... - moje zaatakowało z piekarnika!!!
Wykipiało mi dłuższymi bokami blachy bo krótsze były na styk na szerokośc piekarnika i papier sterczał ponad - a z przodu i z tyłu łapałam spadające śliwki, gruszki i placki ciasta, nie wiem czy na środku zakalca nie będzie bo klapnięty dołek tam widzę. A drożdży dałam 6 dkg.
W smaku fajne, ciasto też sie fajnie robi - no ale na jakich blachach wy to piekłyście że wam ciasto nie uciekło to ja nie wiem... następnym razem przyjdzie mi piec w piekarnikowej blasze - tylko czy ona nie za płytka
gruebel_2.gif

Asika jak tobie wyszło?

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
Z duszą na ramieniu zrobiłam wczoraj i udało się
lecker.gif

Nie bardzo tylko wiedziałam czy po wyjęciu z lodówki mam jeszcze go wyrabiać, czy tylko odgazować i rozłożyć w blaszce, czy dać podrosnąć...
zaryzykowałam, odgazowałam tylko, wpakowałam do blaszek i od razu do piekarnika. Wyszło!

mazik

Member
Lut 16, 2005
92
0
0
przypominam wszystkim o tej pysznej drozdzowce, sama po 5 latach ja zrobilam. Extra przepis!!

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Miałam się dopisać już dawno, ale mi umknęło, a dziś znów popełniłam.

To ciasto jest wspaniałe - puszyste, delikatne, wilgotne - cud, miód i orzeszki.

Dodam jeszcze, że moje nie atakuje z lodówki, bo jak pierwszy raz je robiłam, to nie miałam aż trzech godzin - po wyrobieniu ląduje w blaszce, rośnie około godziny, potem owoce, kruszonka i do piekarnika.

Rewelacja.

Aha, proporcje z przepisu są na blachę piekarnikową, z dużej blaszki do ciast jest tak, jak pisała Cinka - atakuje w piekarniku. Natomiast połowa porcji jest akurat na taką dużą blaszkę do ciasta.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy