- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
kolejny raz robiłam wymyśloną na szybiego zapiekankę
Składniki
30 dag mięsa mielonego
4 duże ziemniaki
2 marchewki
5 dużych pieczarek
3 ząbki czosnku
ok 10 dag wędzonego boczku
1/2 opakowania śmietany
2 jajka
2 łyżki natki pietruszki
1 duża cebula
sól, pieprz, papryka ostra,przyprawa do grila, liść laurowy i ziele angielskie
przygotowanie:
boczek obgotować ok 30 min w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Ważne wodę zachować.
Boczek pokroić i podsmażyć, wsypać do dużej miski.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na lekko złoto dodać do boczku.
Pieczarki obrać i marchewki obrać i pokroić. Następnie wrzucić na patelnie na której smażyła się cebula i lekko podsmażyć, podlać wodą (ok 1/2 szklanki) i dusić do odparowania. Posypać lekko solą najlepiej morską.
Dodać do cebuli i boczku.
Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i dorzucić do miski z resztą składników.
Mięso podsmażyć lekko, następnie dolać do niego wodę z gotowania boczku, doprawić przyprawami i dusić aż będzie miękkie i woda odparuje ( mi to zajęło ok 20 -25 min, z tym że musiałam dolać wody z kranu w międzyczasie żeby się nie przypaliło).
Dodać mięso do reszty składników, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Jajka rozbić, dodać do nich trochę soli i pieprzu, dorzucić śmietanę i pietruszkę. Tak przygotowany sos wlać na mięso z warzywami.
Ostawić na 15 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C ok 1 h, po upływie godziny ściągnąć pokrywkę i zapiekać jeszcze ok 10 min. ,żeby składniki na wierzchu ładnie się przyrumieniły.
Nie jest to danie wyjściowe, ale bardzo pożywne i sycące, w sam raz na obiad w zimowe popołudnie.
Zdjęcie wstawię gdy tylko zgram z aparatu ( może to trochę potrwać bo znów zgubiłam kabelek)
Smacznego
Składniki
30 dag mięsa mielonego
4 duże ziemniaki
2 marchewki
5 dużych pieczarek
3 ząbki czosnku
ok 10 dag wędzonego boczku
1/2 opakowania śmietany
2 jajka
2 łyżki natki pietruszki
1 duża cebula
sól, pieprz, papryka ostra,przyprawa do grila, liść laurowy i ziele angielskie
przygotowanie:
boczek obgotować ok 30 min w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Ważne wodę zachować.
Boczek pokroić i podsmażyć, wsypać do dużej miski.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na lekko złoto dodać do boczku.
Pieczarki obrać i marchewki obrać i pokroić. Następnie wrzucić na patelnie na której smażyła się cebula i lekko podsmażyć, podlać wodą (ok 1/2 szklanki) i dusić do odparowania. Posypać lekko solą najlepiej morską.
Dodać do cebuli i boczku.
Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i dorzucić do miski z resztą składników.
Mięso podsmażyć lekko, następnie dolać do niego wodę z gotowania boczku, doprawić przyprawami i dusić aż będzie miękkie i woda odparuje ( mi to zajęło ok 20 -25 min, z tym że musiałam dolać wody z kranu w międzyczasie żeby się nie przypaliło).
Dodać mięso do reszty składników, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Jajka rozbić, dodać do nich trochę soli i pieprzu, dorzucić śmietanę i pietruszkę. Tak przygotowany sos wlać na mięso z warzywami.
Ostawić na 15 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C ok 1 h, po upływie godziny ściągnąć pokrywkę i zapiekać jeszcze ok 10 min. ,żeby składniki na wierzchu ładnie się przyrumieniły.
Nie jest to danie wyjściowe, ale bardzo pożywne i sycące, w sam raz na obiad w zimowe popołudnie.
Zdjęcie wstawię gdy tylko zgram z aparatu ( może to trochę potrwać bo znów zgubiłam kabelek)
Smacznego