- Maj 14, 2008
- 19
- 0
- 0
Świetne, mięciutkie i aromatyczne ziołowe bułeczki. Przepis ten wyszedł mi przypadkiem, ze zmienianego wielokrotnie przepisu na te bułeczki, i wreszcie są idealne
Bułeczki ziołowe
- 500 ml mleka
- 500g mąki
- 6 dag drożdży
- 4 ząbki czosnku
- duża garść liści bazylii,
- po trochu szałwi, tymianku i oregano (albo innych ulubionych ziół)
- łyżka soli morskiej
- łyżeczka cukru
- oliwa
- parmezan
Mleko podgrzać, wsypać do niego cukier i wkruszyć drożdże. w misce wymieszać mąkę, sól i drobno posiekane zioła, dolać mleko z drożdżami i 4 łyżki oliwy. Ciasto wymieszać, wyrabiać, dopóki składniki dokładnie się nie połączą. Na ciasto wlać 2 łyżki oliwy, wymieszać (nie wyrabiać, tylko dokładnie rozprowadzić oliwę). Odrywać po kawałku ciasta, formować kuleczki o średnicy ok. 7cm. Lekko spłaszczyć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie posypac startym parmezanem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 min.
Smacznego!


Bułeczki ziołowe
- 500 ml mleka
- 500g mąki
- 6 dag drożdży
- 4 ząbki czosnku
- duża garść liści bazylii,
- po trochu szałwi, tymianku i oregano (albo innych ulubionych ziół)
- łyżka soli morskiej
- łyżeczka cukru
- oliwa
- parmezan
Mleko podgrzać, wsypać do niego cukier i wkruszyć drożdże. w misce wymieszać mąkę, sól i drobno posiekane zioła, dolać mleko z drożdżami i 4 łyżki oliwy. Ciasto wymieszać, wyrabiać, dopóki składniki dokładnie się nie połączą. Na ciasto wlać 2 łyżki oliwy, wymieszać (nie wyrabiać, tylko dokładnie rozprowadzić oliwę). Odrywać po kawałku ciasta, formować kuleczki o średnicy ok. 7cm. Lekko spłaszczyć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie posypac startym parmezanem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 min.
Smacznego!