Ziołowe klopsiki

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
1 kg mieszanego mięsa mielonego
2 duże cebule (lub 3 mniejsze)
3 ząbki czosnku
2 jajka
2 suche bułki (np. kajzerki)
suszony tymianek
sól, biały pieprz, kminek

Cebule obieramy i drobniutko siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Cebulę i czosnek podsmażam na oleju do miękkości cebuli, uważając aby nie spalić czosnku. Bułki w tym czasie zalewamy wodą i namaczam. Mięso mielone przekładamy do miski i wbijamy do niego jajka. Lekko solimy, po czym wyrabiamy dokładnie mięso. Namoczoną bułkę odciskamy od nadmiaru wody, a następnie przepuszczamy przez praskę dodając do mięsa. Dokładnie wyrabiamy. Do wyrobionego mięsa dodajemy sól, trochę kminku, sporo białego pieprzu i dużo suszonego tymianku, po czym dokładnie mieszamy. Z tak otrzymanego mięsa formujemy nieduże kulki, które lekko obsmażamy na patelni. Otrzymane klopsiki przekładamy do wybranego sosu i dusimy w sosie przez około 20 minut.

Najczęściej stosuję sosy: pomidorowy, koperkowy, pomidorowo-koperkowy. Dzisiaj klopsiki przygotowane zostały w sosie paprykowym, który zrobiłam w nadmiarze do pałek kurczaka w sosie paprykowym.

IMG_2626.JPG
 

Załączniki

  • IMG_2626.JPG
    IMG_2626.JPG
    207.1 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy