Ziołowe kluski pieczone

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,428
254
83
500 g mąki pszennej 550 + 100 g
150 g masła
350 ml maślanki
6 łyżek posiekanych świeżych ziół ( u mnie pietruszka, rozmaryn i tymianek)
2 płaskie łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej ( 10g) łyżeczki soli

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dodać rozmiękczone ( ale nie topione!) masło i rozbić je hakami miksera z mąką ( albo na stolnicy przesiekać nożem).
Dodać zioła oraz maślankę i wyrobić ciasto. W razie potrzeby domiesić mąki.

Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1 cm i wycinać paski radełkiem, następnie przecinać na dowolnej wielkości kluseczki.
Piec w temperaturze 220 stopni ok. 12-15 minut, aż kluski się przyrumienią.

Kluski świetnie smakują jako “zagryzka” do mięsa z sosem i są znakomite do wybierania sosu z talerza!
kluski_pieczone_cc.jpg

Inspirację znalazłam tutaj
 

Załączniki

  • kluski_pieczone_cc.jpg
    kluski_pieczone_cc.jpg
    48.7 KB · Wyświetleń: 66

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,986
573
113
Bardzo oryginalne.
mniam.gif
 

ankafaka

Active member
Contributor
Kwi 11, 2008
1,023
29
48
Zrobiłam dziś jako dodatek do obiadu. Nie miałam na tyle masła, więc dodałam około 100g i jedno jajko. W smaku to coś jak scones albo proziaki. Lubię i to i to więc mi bardzo smakują. Dodatek ziół jest ekstra pomysłem :)

Edit: nie wiem dlaczego zdjęcie jest obrócone o_O
A6FC464C-6483-4E03-A76B-C7BEE6A2661A.jpeg
 
  • Like
Reakcje: qd

ankafaka

Active member
Contributor
Kwi 11, 2008
1,023
29
48
Wykopałam z archiwum ;)
Dzisiaj zjadłam kilka na zimno do śniadania jako pieczywo, posmarowane serkiem philadelphia. Też smaczne (y)