- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
500 g mąki pszennej 550 + 100 g
150 g masła
350 ml maślanki
6 łyżek posiekanych świeżych ziół ( u mnie pietruszka, rozmaryn i tymianek)
2 płaskie łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej ( 10g) łyżeczki soli
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dodać rozmiękczone ( ale nie topione!) masło i rozbić je hakami miksera z mąką ( albo na stolnicy przesiekać nożem).
Dodać zioła oraz maślankę i wyrobić ciasto. W razie potrzeby domiesić mąki.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1 cm i wycinać paski radełkiem, następnie przecinać na dowolnej wielkości kluseczki.
Piec w temperaturze 220 stopni ok. 12-15 minut, aż kluski się przyrumienią.
Kluski świetnie smakują jako “zagryzka” do mięsa z sosem i są znakomite do wybierania sosu z talerza!
Inspirację znalazłam tutaj
150 g masła
350 ml maślanki
6 łyżek posiekanych świeżych ziół ( u mnie pietruszka, rozmaryn i tymianek)
2 płaskie łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej ( 10g) łyżeczki soli
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dodać rozmiękczone ( ale nie topione!) masło i rozbić je hakami miksera z mąką ( albo na stolnicy przesiekać nożem).
Dodać zioła oraz maślankę i wyrobić ciasto. W razie potrzeby domiesić mąki.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1 cm i wycinać paski radełkiem, następnie przecinać na dowolnej wielkości kluseczki.
Piec w temperaturze 220 stopni ok. 12-15 minut, aż kluski się przyrumienią.
Kluski świetnie smakują jako “zagryzka” do mięsa z sosem i są znakomite do wybierania sosu z talerza!

Inspirację znalazłam tutaj