Złociste ciasteczka

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Baśka

Member
Wrz 13, 2004
1,129
0
36
nasztorc5ip.jpg


najlepiej na sztorc, jeden obok drugiego, j.w.
 

DagMa

Member
Lis 23, 2005
32
0
0
uffff bałam sie że tylko mnie się tak skojarzyły :dump: ale ulga
icon_smile.gif
za to pisze sie na nie koniecznie przy najblizszej okazji i zobaczymy czy mi wyjdą
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Fajnie, że jest tu coraz więcej nas wizażanek :lol:
 

Dolly

Member
Gru 20, 2005
185
0
0
teraz to na tym forum częściej przesiaduje niż na wizażu hihi
icon_smile.gif


i tylko zapisuje do ulubionych przepisiki które chce zrobić
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
już ogrzewam masło
fiesgrins.gif
zobaczymy czy rodzinka sie przyzna do skojarzeń
icon_mrgreen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
do ciasta musiałam dać duuużo więcej mąki a i tak sie kleiło...wydaje mi się, że za dużo tłuszczu w tym przepisie
gruebel_2.gif
w każdym razie z ciasta zrobiłam walec, wsadziłam do lodówki, odkrajałam plasterki, rozgdniatałam je i kładłam po kawałeczku jabłka. Układałam w tortownicy coby odpowiedni kształt zachowały
icon_mrgreen.gif
W środku poukładałam pozostałe jabłka. Wszystko posypałam cukrem z cynamonem. Są bardzo smaczne
icon_smile.gif


ciacha1.JPG

ciacha2.JPG
 

Załączniki

  • ciacha1.JPG
    ciacha1.JPG
    105.4 KB · Wyświetleń: 1
  • ciacha2.JPG
    ciacha2.JPG
    106.3 KB · Wyświetleń: 1

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
piekłam tak ułożone
icon_smile.gif


Nazwa ciasteczek z wkl mnie dobiła
icon_eek.gif
rofl.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Sylwia, skoro piekłaś je tak ułozżone, to po upieczeniu masz pojedyńcze ciasteczka? Łatwo się oddzielają?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
łatwo, bo nie ściskałam ich za mocno
icon_smile.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
A mnie się wydawało, że Baśka mówiąc o stawianiu ciasteczek na sztorc, miała na myśli ich podawanie. Nie wpadłabym na to, by je tak piec. A jak dużo w ten sposób można upiec jednocześnie! Tylko może dłużej się pieką?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Nie wiem o co Basi chodziło, ja miałam po prostu ochotę pokombinować
icon_wink.gif
Piecze się rzeczywiście troszkę dłużej (jakieś 40-45min)
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Ciasto:
250 g mąki pszennej
250 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka)
200 g masła (temperatury pokojowej)
1 łyżka cukru pudru
Nadzienie:
ok. 4 nie zbyt dużych jabłek
cukier puder do posypania


Etapy przygotowania:
Z masła, mąki, cukru i sera zagniatamy ciasto,można na pół godziny wstawić je do lódówki zeby sie lepiej wałkowalo, inaczej bedzie sie mocno kleic. A następnie wałkujemy je w identyczny sposób jak na pierogi podsypujac mąka. Podobnie też jak na pierogi wycinamy z niego koła- szklanką. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki wycinając gniazda nasienne. Układamy na połowie koła i przykrywamy drugą połową. Ciasto w przeciwieństwie do pierogów sklejamy tylko po bokach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25-30 minut do zrumienienia. W zależności od wielkości szklanki wychodzi ok. 35 - 40 ciasteczek. Po wyciagnieciu i ułozeniu na talerzu posypac cukrem pudrem. Najlepsze są tego samego dnia.

 

Załączniki

  • IMG_0266.jpg
    IMG_0266.jpg
    2.3 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0267.jpg
    IMG_0267.jpg
    2.1 MB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy