Złociste placuszki dyniowo-bananowe*

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
* 2 szklanki dyni utartej na grubych oczkach tarki
* 2 duże dojrzałe banany
* 5 łyżek cukru
* 1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego
* spora szczypta soli
* 3 jajka
* 10 pełnych łyżek mąki tortowej
* cały proszek do pieczenia (na 1/2 kg mąki)
* olej do smażenia

~ Dynię posolić i wymieszać. Odstawić na chwilkę.

~ Banany obrać i pokroić w kosteczkę - ja do tego wykorzystuję drucianą kratkę do krojenia sałatki warzywnej
icon_smile.gif

~ W misce połączyć startą dynię, pokrojonego banana, całe jajka, cukier oraz mąkę wymieszaną z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia.

~ Łyżką wymieszać na jednolitą masę i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

~ Podawać z jogurtem, śmietaną, twarożkiem lub musem owocowym (sałatką owocową).

* Pachną domowymi goframi i mają prześliczny kolor
icon_smile.gif

Są naprawdę smaczniutkie
icon_smile.gif

Załączniki

• zlociste_placuszki_dyniowo1.jpg
    zlociste_placuszki_dyniowo1.jpg
    93.8 KB · Wyświetleń: 0
  • zlociste_placuszki_dyniowo.jpg
    zlociste_placuszki_dyniowo.jpg
    79.4 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Pyyyszne - przepyszne!
Choć cukru i proszku jak na moje oko za dużo (zrobiłam toczka w toczkę jak w przepisie) ale dziś powtórka! i okroję cukier do 3 łyżek a proszek do 2 płaskich łyżeczek
icon_biggrin.gif

Placuszki znikały jak kamfora - puchate, mięciutkie, pachnące i wilgotne - no nie spodziewałam się że z dynią będzie takie pyyyycha
icon_lol.gif

Polecam!

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0
Smakowicie się prezentują. Chyba musze zabrac się za dyniowe placuszki - dynię już piekłam, robiłam z niej zupy i słodkości, ale nigdy nie smazylam.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Robiłam już wiele razy bo po pierwsze robi się je błyskawicznie (składniki do michy na raz i mieszać chwilkę), po drugie korzystam póki mam dynię w ciągłej sprzedazy w markecie i po trzecie są naprawdę pyszne i aż się dziwię że nie ma tu jeszcze kilku stron wątku z zachwytami
icon_smile.gif

Żeby sobie uprościć zważyłam te 2 szklanki utartej dyni i wyszło mi 400 gram, zaś 10 łyżek mąki to 200 gram.
Naprawdę polecam bo pyszne, a kto się boi smaku dyni to niepotrzebnie bo tu głównie czuć banany i zapach budyniu, nad dynią można by się zastanawiać czy to nie morele czasem to coś pomarańczowe...
gruebel_2.gif
icon_wink.gif
ale dynia powoduje to że są niewiarygodnie wilgotne i delikatne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Zrobiłam
icon_smile.gif
Pi razy oko, nie chciało mi się dokładnie odmierzać. Bardzo dobre, więc róbcie, bo pracy tyle, co kot napłakał, a efekt bardzo smaczny.
Następnym razem dodam trochę oleju do ciasta i będę smażyć na suchej patelni. A, i dodam posiekanych orzechów, bo dziś zapomniałam, a lubię, jak mi chrupie.

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Informuję, że z jednym bananem, budyniem karmelowym, orzechami włoskimi, borówką amerykańską i smażone jak pankejki też są bardzo, bardzo dobre
icon_wink.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Mam na podworku dynie wielkosci opony samochodowej, chyba z 30 kg. Pogielo mnie chyba, ale robilam dzem i wyszedl tak dobry, ze zachcialo mi sie produkcji na zas. W przyplywie desperacji przy przerobie tej dyni moze sie skusze na te placki, tak na niedzielne sniadanie
icon_wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Skuś się skuś bo warto!
A dzem i ja dziś uczyniłam - dynia u nas po 0,99zł kg więc korzystam póki jest - kawał w lodówce oczywiście zostawiony na placuszki
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Wyciągam bo będę robiła.
Sezon dyniowy w pełni, więc polecam spróbować wszystkim którzy jeszcze nie próbowali takich placków
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy