- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Złocisty kurczak z duszonymi warzywami i zapiekanką z ziemniaków
Na zapiekankę:
800g ziemniaków
3 cebule
oliwa
1 kostka drobiowa
1/2 pęczka świeżej szałwii
100 ml śmietany 12%
30 g parmezanu
Kurczak:
4 Piersi z kurczaka (120g każda)
kilka gałązek świeżego rozmarynu
6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
Warzywa:
200 g młodego pora
200 g szpinaku
200 g mrożonego zielonego groszku
1.Ziemniaki obrać i pokroić na mandolinie lub w robocie kuchennym na cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku i przykryć – gotować kilka minut, aż będą al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wkruszyć kostkę bulionową i wrzucić cebulę oraz porwane listki szałwii – posolić i popieprzyć – usmażyć na złoto dolewając w trakcie 2-3 łyżki wody jeśli cebula zacznie przywierać.
2.Do naczynia żaroodpornego przełożyć cebulę, dodać odcedzone ziemniaki, zalać śmietaną i delikatnie wymieszać, a następnie rozprowadzić tworząc równą warstwę. Wierzch posypać parmezanem i zapiec na złoto.
3.Piersi z kurczaka ułożyć na pergaminie, posypać z obu stron solą, pieprzem i rozmarynem (rozmarynu koniecznie świeży i w dużej ilości). Przykryć pergaminem i rozbić wałkiem na grubość 1,5 cm. Mięso usmażyć na łyżce oliwy (3-4 minuty z każdej strony). Pod koniec smażenia na patelnię dołożyć boczek i również usmażyć na chrupko. Przed podaniem boczek pokroić w plasterki i położyć na kurczaku.
4.Pora pokroić w krążki i podsmażyć na oleju.Dodać groszek. Kiedy będzie gorący dodać szpinak (może być mrożony ale całe listki). Odrobinkę przyprawić solą i pieprzem.
5.Warzywa wykładamy na talerz, a na nich układamy mięso, które posypujemy boczkiem.
Ps1 Przepis pochodzi z książki: 15 minut Jamiego
Ps2 Przepis na 4 osoby - Jedna porcja zawiera 666 kcal
Ps3 Czas zrobienia potrawy wraz ze zdjęciem 44 minuty + dodatkowe 15 minut przygotowania.
ps4 Po rozbiciu mięsa, rozmaryn powinien być wcisnięty w mięso i zarem z nima na patelni smażony.

Na zapiekankę:
800g ziemniaków
3 cebule
oliwa
1 kostka drobiowa
1/2 pęczka świeżej szałwii
100 ml śmietany 12%
30 g parmezanu
Kurczak:
4 Piersi z kurczaka (120g każda)
kilka gałązek świeżego rozmarynu
6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
Warzywa:
200 g młodego pora
200 g szpinaku
200 g mrożonego zielonego groszku
1.Ziemniaki obrać i pokroić na mandolinie lub w robocie kuchennym na cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku i przykryć – gotować kilka minut, aż będą al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wkruszyć kostkę bulionową i wrzucić cebulę oraz porwane listki szałwii – posolić i popieprzyć – usmażyć na złoto dolewając w trakcie 2-3 łyżki wody jeśli cebula zacznie przywierać.
2.Do naczynia żaroodpornego przełożyć cebulę, dodać odcedzone ziemniaki, zalać śmietaną i delikatnie wymieszać, a następnie rozprowadzić tworząc równą warstwę. Wierzch posypać parmezanem i zapiec na złoto.
3.Piersi z kurczaka ułożyć na pergaminie, posypać z obu stron solą, pieprzem i rozmarynem (rozmarynu koniecznie świeży i w dużej ilości). Przykryć pergaminem i rozbić wałkiem na grubość 1,5 cm. Mięso usmażyć na łyżce oliwy (3-4 minuty z każdej strony). Pod koniec smażenia na patelnię dołożyć boczek i również usmażyć na chrupko. Przed podaniem boczek pokroić w plasterki i położyć na kurczaku.
4.Pora pokroić w krążki i podsmażyć na oleju.Dodać groszek. Kiedy będzie gorący dodać szpinak (może być mrożony ale całe listki). Odrobinkę przyprawić solą i pieprzem.
5.Warzywa wykładamy na talerz, a na nich układamy mięso, które posypujemy boczkiem.
Ps1 Przepis pochodzi z książki: 15 minut Jamiego
Ps2 Przepis na 4 osoby - Jedna porcja zawiera 666 kcal
Ps3 Czas zrobienia potrawy wraz ze zdjęciem 44 minuty + dodatkowe 15 minut przygotowania.
ps4 Po rozbiciu mięsa, rozmaryn powinien być wcisnięty w mięso i zarem z nima na patelni smażony.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: