- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Składniki:
* 1000 gram żołądków z gęsi ( lub drobiowych, ale to już nie ten smak niestety)
* 4 duże cebule (ok. 1000 gram)
* 1 strąk papryki czerwonej
* 1 - 2 ząbki czosnku
* 2 stołowe łyżki papryki mielonej słodkiej
* 1,5 herbacianej łyżeczki papryki mielonej ostrej
* 3 ziarenka ziele angielskie
* 1 liść laurowy (duży)
* majeranek
* Sól, pieprz
* ewentualnie 1 kostka bulionu

Żołądki dobrze myję i zalewam wrzątkiem na 5 minut. Wylewam wodę i czyszczę dokładnie i ponownie zalewam wrzątkiem na kolejne 5-10 minut. Solę (mało) i daję pieprz (dużo). Odstawiam na 1 godzinę. Dodaję wodę (ma tylko przykryć na 1 centymetr). Dodaję ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję 30 minut. W tym czasie kroję cebulę na pół plasterki i smażę na tłuszczu (cebula nie może się zarumienić). Przekładam cebulę do garnka z żołądkami. Na pozostałym tłuszczu podsmażam chwilkę mieloną paprykę i dodaję do garnka. Paprykę- strąk kroję w bardzo drobną kosteczkę i dodaję do garnka razem z czosnkiem (zgnieciony). Gotuję powoli 2 a nawet 3 godziny godziny. W trakcie dodaję majeranek ( do smaku) i kostkę bulionową.
Po tym czasie, cebula i papryka rozgotuje się i powstanie sos.
Bardzo smaczne podane z ziemniakami i zieloną sałatą jako obiad, ale także z chlebem

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: