- Lis 26, 2007
- 411
- 0
- 0
Muszę przyznać, że te sledzie wyszły zaskakująco dobre, a więc dziele się przepisem
składniki:
400g matiasów
1 duży wężowy ogórek (surowy)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 cm kawałek świeżego imbiru
6 łyzek octu (jabłkowy, winny czerwony, balsamiczny, ryżowy, winny biały)
1 łyzka oleju
1 łyżeczka fruktozy
masala: curry, "5 smaków", papryka słodka i chilli, kurkuma, 2 goździki - kto czego woli więcej
Przygotowanie:
matiasy namoczyć w wodzie jeśli są za słone, pokroić na kawałki (paski)
ogórka pokroić w cieniutkie plasterki osolic i odstawić na kilka godzin, by puściły wodę
cebulę pokroić w pióka, czosnek i imbir w plasterki
na oleju zeszklić cebule, dodac fruktozę, olej, octy i przyprawy, poddusić
dodac odcedzone z wody ogórki i wszystko razem chwilke zagotować, a następnie wystudzić
w słoiku na przemian układac warstwe warzyw i sledzi
U mnie stoja już jakies 5 dni i nadal są pyszne, więc raczej można przygotować większą ilość, bez obaw, ze się popsują. Najlepiej dac im ze 2 dni w lodówce do zgryzienia.

składniki:
400g matiasów
1 duży wężowy ogórek (surowy)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 cm kawałek świeżego imbiru
6 łyzek octu (jabłkowy, winny czerwony, balsamiczny, ryżowy, winny biały)
1 łyzka oleju
1 łyżeczka fruktozy
masala: curry, "5 smaków", papryka słodka i chilli, kurkuma, 2 goździki - kto czego woli więcej
Przygotowanie:
matiasy namoczyć w wodzie jeśli są za słone, pokroić na kawałki (paski)
ogórka pokroić w cieniutkie plasterki osolic i odstawić na kilka godzin, by puściły wodę
cebulę pokroić w pióka, czosnek i imbir w plasterki
na oleju zeszklić cebule, dodac fruktozę, olej, octy i przyprawy, poddusić
dodac odcedzone z wody ogórki i wszystko razem chwilke zagotować, a następnie wystudzić
w słoiku na przemian układac warstwe warzyw i sledzi
U mnie stoja już jakies 5 dni i nadal są pyszne, więc raczej można przygotować większą ilość, bez obaw, ze się popsują. Najlepiej dac im ze 2 dni w lodówce do zgryzienia.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: