Festiwal śledzi*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Festiwal Śledzi
czyli śledzie w różnych odsłonach



Do każdej z opcji potrzeba 250g śledzi matjasów, wymoczonych i pokrojonych w kawałki.



Śledzie po cygańsku

cyga_skie.JPG

1/2 szkl. keczupu
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
0.5 łyżeczki cukru
pieprz

kilka ogórków konserwowych
cebula

Cukier, musztardę i papryki wymieszać , dodawać po trochu ketchup i ciągle mieszając , dodawać olej na przemian z ketchupem. Doprawić pieprzem. Dodać cebulę i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Do sosu dodać śledzie, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 min.




Śledzie w łagodnym sosie koperkowo-szczypiorkowym

koperkowe.JPG

1/2 małego kubeczka śmietany 22%
2 łyżki majonezu
mały pęczek koperku
mały pęczek szczypiorku
1/2 niedużej cebuli
ząbek czosnku
szczypta cukru
szczypta soli
pieprz
1 łyżeczka octu

Śmietanę, majonez i przyprawy wymieszać, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i posiekany koperek oraz szczypiorek i cebulę.
Do sosu dodać śledzie, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 min.


Śledzie w sosie curry z ananasem

curry.JPG

1/2 małego kubeczka śmietany 22%
2 łyżki majonezu
kilka plastrów ananasa z puszki
1/2 niedużej cebuli
rodzynki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka curry
masło
szczypta soli

Śmietanę wymieszać z majonezem i miodem. Na łyżeczce masła podsmażyć łyżeczkę ostrego curry, ostrożnie dodać do śmietany i wymieszać. Dodać pokrojonego w nieduże kawałki ananasa i rodzynki oraz cebulę posiekaną w drobną kostkę.
Do sosu dodać śledzie, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 min.


Śledzie klasyczne w oleju z cebulką

classic.JPG

3 cebule
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu
1/ 2 łyżeczki cukru
pieprz czarny

Cebule pokroić w drobną kostkę, dodać śledzie,, olej, cukier, sok i ocet. Dodać świeżo zmielony czarny pieprz, ok. 6 ziarenek lub więcej.
Odstawić na co najmniej 30 min.


Z czasem dodam tu jeszcze kilka przepisów, do których nie mam obecnie zdjęć.
icon_biggrin.gif


SMACZNEGO
 

Załączniki

  • classic.JPG
    classic.JPG
    100.5 KB · Wyświetleń: 10
  • cyga_skie.JPG
    cyga_skie.JPG
    100 KB · Wyświetleń: 10
  • curry.JPG
    curry.JPG
    103.6 KB · Wyświetleń: 10
  • koperkowe.JPG
    koperkowe.JPG
    90.9 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
ja tez uwielbiam sledzie i zrobilam wlasnie odslone w lagodnym sosie, odstawilam na przepisowe 30 minut ale juz sprobowalam ze jest pyszna!
Szegolnie podoba mi sie lekko wyczuwalny smak czosnku, a jedyne co zmienilam do dodalam smietane 18 % a nie 22% bo staram sie zawsze uzywac jak mozliwie jak najchudszej, zastanawiam sie tylko czy ma to wplyw na smak?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Śledzie w sosie musztardowym

S4021985.JPG

4 śledzie (ok. 250g)

4 łyżki majonezu
4 łyzki gęstej smietany
4 łyżeczki musztardy - ja daję sarepską

2 ogórki konserwowe
1/2 niedużej cebuli
2 żółtka z jajka na twardo
szczypta cukru
pieprz świeżo zmielony do smaku

Wymieszać majonez, śmietanę, musztardę, cukier i pieprz. Dodać rozdrobnione żółtka, dokładnie wymieszać. Dodać posiekane w drobna kostkę ogórki i cebulę, wymieszać. Do sosu dodać wymoczone śledzie, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 min.

Można by dodać także posiekane białko, choć ja tego nie robię.

Smacznego
mniam.gif
 

Załączniki

  • S4021985.JPG
    S4021985.JPG
    83.7 KB · Wyświetleń: 10

baszurka

Member
Sty 25, 2008
79
0
0
Mała_Mi,jesteś bez serca
pinggrins.gif
. Skąd mam wziąć o tej porze śledzie
pinggrins.gif
? Choć są i pozytywne tego strony - dziś w nocy zamiast tradycyjnie chrapać,będę mlaskać przez sen
zahnlos.gif
. A przepisy oczywiście wszystkie do przetestowania
mniam.gif
.Dzięki
cvety.gif
.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Baszurko, prawdę mówiąc, ja wczoraj je kupiłam u mnie w sklepie z tzw. beczki, czyli na wagę z plastikowego wiaderka. A przez cału rok są dostępne na tacce Lisnera i innych firm, także poza sezonem po prostu kupuję takie.
icon_smile.gif
Miłych snów
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Sledzie klasyczne - czyli w oleju z cebulką to najlepsze śledzie na świecie.

Nienawidze sledzi w smietanie. W buraczkach są niezle. A w musztardzie strasznie mnie korcą , ale jakoś nie mam odwagi
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

marianna

Member
Sie 19, 2007
1,496
0
0
Dopisuję śledzie z cebulą i żurawinami.

Paczka śledzi w oleju, matjasów, duża garść suszonej żurawiny, cebula, ocet balsamiczny, olej z winogron.

Żurawinę parzymy wrzątkiem, tak samo parzymy drobno posiekaną cebulę,
śledzie trzeba odsączyć z pudełkowego oleju, pokroić na kawałki.
wymieszać z odsączoną z wody cebulą i żurawinowymi owcami, kropimy olejem i octem balsamicznym, potem do słoika i na noc do lodówki.
Wyszło pyszne.
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
Dziewczyny , a jak długo trzeba moczyć te śledzie z tacki Lisnera? Zawsze to robię marynowane bo gdy robiłam bez, to zawsze były za słone. Po prostu nie wiem kiedy przerwać moczenie , bo jak za długo-np. 4 godz, to rozpadały się. Doradzicie coś?
 

marianna

Member
Sie 19, 2007
1,496
0
0
Śledzi z tacki nigdy nie moczyłam, są dla mnie ok. na "słoność". Moczyłam dawno temu takie śledzie z beczki.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
ja około pół godziny, ale zawsze moczę, bo dla mnie są zdecydowanie za słone.
I tak bym radziła: od pół do godziny, bo potem to faktycznie mogą się rozpadać.
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
eremiw @ 8 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=919028Dzięki dziewczyny, śledziki zaraz namoczę, bo chociaż niby one w oleju i do spożycia od razu(są też korzenne) to dla mnie za słone. Robię po cygańsku:)))
Mam nienormalny smak- wszystkim smakowało, a ja wyczuwałam , że są słonawe. Jak dla mnie- chyba zawsze będę musiała jeść śledzie z octem- marynowane:((( Ale na święta zrobię znowu- festiwal śledzi- oprócz cygańskich- z cebulką i ananasem, już kupiłam 5 tacek Lisnera :D