Zupa andaluzyjska

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Img_0873.jpg

pozbywam sie niektorych czasopism, a nie chcialabym pozbyc sie niektorych przepisow.
Szkoda, ze zdjecia tylko ja widze, bo sa nowoczesnie cudowne, az sie chce lizac papier
fiesgrins.gif


na 4 porcje

10g masla (u mnie jest to oliwa, ale chyba zaczne probowac ghee, podobno bialek juz w nim nie ma)
czerwona cebula
duza czerwona papryka
2 grzyby shiitake
3 srednie pomidory
duzy ziemniak najlepiej zolty np. Bryza (u mnie to Yukon gold
icon_razz.gif
)
1l rosolu najlepiej z kury*
sol i pieprz

Na masle zeszklic pokrojona cebule, papryke i grzyby.
Dodac rosol i po doprowadzeniu do wrzenia wrzucic ziemniak w kostke i pomidory, posolic troche.
Gotowac 20-25min, zmiksowac, przecedzic przez sitko (skorki) i jeszcze raz podgrzac przyprawiajac.

sitko mozna ominac obierajac pomidory i papryke.
Rewelacyjna jest z papryka grilowana.
Jak nie mam swiezych shiitake to uzywam suszonych grzybow - pogrzybkow, czy co tam dostalam
icon_wink.gif



*rosol moze byc w proszku czy kartoniku (kupilam ochydny niby "zdrowa zywnosc" to wiem, ze takie sa
fiesgrins.gif
)
ja robiac pasztet zamrazam wywar i tym sie ratuje.
 

Załączniki

  • Img_0873.jpg
    Img_0873.jpg
    31.5 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
musze przyznac, ze utopiona przypadkowo pita smakowala wysmienicie.

a jedzacym mleko mozna serwowac tak

Img_0875.jpg


kolor slabszy - cebula biala, ale ciagle lagodna - vidali.
 

Załączniki

  • Img_0875.jpg
    Img_0875.jpg
    62.4 KB · Wyświetleń: 6
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy