Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa brokułowa z jajkiem "w koszulce"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 1269775" data-attributes="member: 12418"><p>Wykorzystałam przepis <a href="http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_brokulowa_z_porami_ziemniakami/przepis.html" target="_blank">z tego bloga</a> - moja wersja jest trochę inna, niż przepis źródłowy (ale to niewielkie różnice). Nie mam oliwy truflowej, nie dodałam bazylii, bo nie za bardzo lubię (nie mówiąc o tym, że trudno teraz kupić świeże zioła poza supermarketem). Również trochę inaczej ugotowałam jajka (dłuższy czas gotowania).</p><p></p><p><strong> Składniki:</strong></p><p>- 1 por (biała i jasnozielona część)</p><p>- 4 spore ziemniaki</p><p>- 2 łyżki masła</p><p>- 1 paczka mrożonych różyczek brokuła</p><p>- 1 litr wody</p><p>- 1 łyżka oliwy</p><p>- grzanki z bułeczki śniadaniowej</p><p>- jajka</p><p>- ocet winny</p><p>- sól, czarny pieprz (świeżo zmielony)</p><p></p><p>Opłukać dokładnie pora i ziemniaki. Pora pokroić na drobne paseczki (najpierw wzdłuż, później w poprzek). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. </p><p>W garnku rozgrzać masło, dodać pora i ziemniaki, lekko posolić i poddusić 5 minut często mieszając.</p><p>Wlać gorącą wodę, zagotować, dodać opłukane różyczki brokuła i gotować następne 15 minut.</p><p></p><p>Zupę zmiksować na krem (dodając oliwę) - ja tak dokładnie nie miksuję, bo wolę widzieć co jest w zupie.</p><p>Na talerzu skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.</p><p></p><p><strong>Jajka &quot;w koszulkach&quot;</strong></p><p>W garnku zagotować wodę, którą lekko solimy i zakwaszamy octem (ja dałam 2 łyżki octu winnego jasnego). Ostrożnie rozbijamy jajko do miseczki i trzymając je tuż nad wodą, wpuszczamy do niej zawartość skorupki. Po 3 minutach wybieramy łyżką cedzakową.</p><p></p><p>[ATTACH=full]71976[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 1269775, member: 12418"] Wykorzystałam przepis [URL="http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_brokulowa_z_porami_ziemniakami/przepis.html"]z tego bloga[/URL] - moja wersja jest trochę inna, niż przepis źródłowy (ale to niewielkie różnice). Nie mam oliwy truflowej, nie dodałam bazylii, bo nie za bardzo lubię (nie mówiąc o tym, że trudno teraz kupić świeże zioła poza supermarketem). Również trochę inaczej ugotowałam jajka (dłuższy czas gotowania). [B] Składniki:[/B] - 1 por (biała i jasnozielona część) - 4 spore ziemniaki - 2 łyżki masła - 1 paczka mrożonych różyczek brokuła - 1 litr wody - 1 łyżka oliwy - grzanki z bułeczki śniadaniowej - jajka - ocet winny - sól, czarny pieprz (świeżo zmielony) Opłukać dokładnie pora i ziemniaki. Pora pokroić na drobne paseczki (najpierw wzdłuż, później w poprzek). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, dodać pora i ziemniaki, lekko posolić i poddusić 5 minut często mieszając. Wlać gorącą wodę, zagotować, dodać opłukane różyczki brokuła i gotować następne 15 minut. Zupę zmiksować na krem (dodając oliwę) - ja tak dokładnie nie miksuję, bo wolę widzieć co jest w zupie. Na talerzu skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. [B]Jajka "w koszulkach"[/B] W garnku zagotować wodę, którą lekko solimy i zakwaszamy octem (ja dałam 2 łyżki octu winnego jasnego). Ostrożnie rozbijamy jajko do miseczki i trzymając je tuż nad wodą, wpuszczamy do niej zawartość skorupki. Po 3 minutach wybieramy łyżką cedzakową. [ATTACH=full]71976[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa brokułowa z jajkiem "w koszulce"
Bottom