- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
ZUPA BROKUŁOWO-SEROWA
składniki na 6 porcji:
- 55g masła
- 30g mąki pszennej
- 750ml rosołu z kurczaka
- 750ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 470g sparzonych różyczek brokułów
- 340g startego sera cheddar
W dużym garnku lub brytfannie rozgrzać masło, dodać mąkę i zmniejszyć ogień. Gotować przez 2 minuty. Dodać rosół, mleko, sól i pieprz. Zagotować. Ogień zmniejszyć i dusić przez 10 minut. Dodać brokuły i ser. Dusić jeszcze przez 5 minut. Podawać zaraz po ugotowaniu z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
źródło: książka pt. "Po prostu pyszne gotowanie 2" Rona Kalenuika
składniki na 6 porcji:
- 55g masła
- 30g mąki pszennej
- 750ml rosołu z kurczaka
- 750ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 470g sparzonych różyczek brokułów
- 340g startego sera cheddar
W dużym garnku lub brytfannie rozgrzać masło, dodać mąkę i zmniejszyć ogień. Gotować przez 2 minuty. Dodać rosół, mleko, sól i pieprz. Zagotować. Ogień zmniejszyć i dusić przez 10 minut. Dodać brokuły i ser. Dusić jeszcze przez 5 minut. Podawać zaraz po ugotowaniu z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
źródło: książka pt. "Po prostu pyszne gotowanie 2" Rona Kalenuika