zupa cebulowa po mojemu

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Zupa cebulowa
SKŁADNIKI
1 kg cebuli
łyżka masła
1 - 2 łyżki mąki
1 - 1,5 l bulionu / rosołu
kieliszek whisky
2 łyżki sosu worchester
gałka muszkatołowa
bułka paryska - w plastrach
ser żółty - też w plastrach
sól
pieprz
ew. tymianek

Cebulę pokroić w talarki, obsmażyć na maśle, podsypać mąką i „zbrązowić”. Zalać bulionem / rosołem (dobrym). Podgotować.
Wlać spory kieliszek whisky (cognancu itp.), doprawić gałka muszkatołowa (można
dodać tymianku). Zmiksować. (ja dodaję jeszcze parę kropel sosu worchester). Doprawić solą i pieprzem.
Grzanki z bułki paryskiej obsmażyć na maśle - z obu stron.
Do talerza wkładać po grzance i po plastrze sera (rodzaj wg uznania).
Zalać zupą.
Można taką zupę rozlać do żaroodpornych miseczek / kokilek i zapiec pod grzałka w piekarniku, wtedy ser się stopi i zarumieni
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
zrobilam pyszna upka wyszla uwielbiam zupe cebulowa babci ta byla niemalze identyczna :cheers:
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Kurcze, cebulowa mi sie marzy. W przeciwienstwie do mojego meza, ktorej przez dlugi czas mogl zjadac za darmo ile moze. Okazalo sie, ze w nieskonczonosc nie moze.
Duzo straci jesli sera nie dam?
Z kalorii to wiem, a smaku?
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
da się zjeść
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy