- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Zupa cebulowa
SKŁADNIKI
1 kg cebuli
łyżka masła
1 - 2 łyżki mąki
1 - 1,5 l bulionu / rosołu
kieliszek whisky
2 łyżki sosu worchester
gałka muszkatołowa
bułka paryska - w plastrach
ser żółty - też w plastrach
sól
pieprz
ew. tymianek
Cebulę pokroić w talarki, obsmażyć na maśle, podsypać mąką i „zbrązowić”. Zalać bulionem / rosołem (dobrym). Podgotować.
Wlać spory kieliszek whisky (cognancu itp.), doprawić gałka muszkatołowa (można
dodać tymianku). Zmiksować. (ja dodaję jeszcze parę kropel sosu worchester). Doprawić solą i pieprzem.
Grzanki z bułki paryskiej obsmażyć na maśle - z obu stron.
Do talerza wkładać po grzance i po plastrze sera (rodzaj wg uznania).
Zalać zupą.
Można taką zupę rozlać do żaroodpornych miseczek / kokilek i zapiec pod grzałka w piekarniku, wtedy ser się stopi i zarumieni
SKŁADNIKI
1 kg cebuli
łyżka masła
1 - 2 łyżki mąki
1 - 1,5 l bulionu / rosołu
kieliszek whisky
2 łyżki sosu worchester
gałka muszkatołowa
bułka paryska - w plastrach
ser żółty - też w plastrach
sól
pieprz
ew. tymianek
Cebulę pokroić w talarki, obsmażyć na maśle, podsypać mąką i „zbrązowić”. Zalać bulionem / rosołem (dobrym). Podgotować.
Wlać spory kieliszek whisky (cognancu itp.), doprawić gałka muszkatołowa (można
dodać tymianku). Zmiksować. (ja dodaję jeszcze parę kropel sosu worchester). Doprawić solą i pieprzem.
Grzanki z bułki paryskiej obsmażyć na maśle - z obu stron.
Do talerza wkładać po grzance i po plastrze sera (rodzaj wg uznania).
Zalać zupą.
Można taką zupę rozlać do żaroodpornych miseczek / kokilek i zapiec pod grzałka w piekarniku, wtedy ser się stopi i zarumieni