- Mar 20, 2008
- 7,689
- 860
- 113
SKŁADNIKI (na mniej-więcej 4 porcje):
4 duże cebule
3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
1/2 kostki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz
5-10 dag startego sera żółtego
bagietka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebule obrać, pokroić w krążki. Połowę masła i olej podgrzać, zeszklić cebulę. Podsmażoną cebulę oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć. Wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, gotować 20-25 min.
Grzanki można podawać z zupą na dwa sposoby.
1: kroimy bagietkę na niezbyt grube kromki pozostałym masłem, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku. Grzanki podajemy na osobnym talerzu.
2: kroimy bagietkę na niezbyt grube kromki, smarujemy masłem, 'suszymy' w piekarniku. Grzanki kładziemy na spód miski posypujemy dość dużą warstwą sera. Zalewamy zupą.
BON APPETIT.
przepis z czasopisma kulinarnego Mniam Mniam.
4 duże cebule
3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
1/2 kostki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz
5-10 dag startego sera żółtego
bagietka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebule obrać, pokroić w krążki. Połowę masła i olej podgrzać, zeszklić cebulę. Podsmażoną cebulę oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć. Wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, gotować 20-25 min.
Grzanki można podawać z zupą na dwa sposoby.
1: kroimy bagietkę na niezbyt grube kromki pozostałym masłem, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku. Grzanki podajemy na osobnym talerzu.
2: kroimy bagietkę na niezbyt grube kromki, smarujemy masłem, 'suszymy' w piekarniku. Grzanki kładziemy na spód miski posypujemy dość dużą warstwą sera. Zalewamy zupą.
BON APPETIT.



przepis z czasopisma kulinarnego Mniam Mniam.

Ostatnią edycję dokonał moderator: