Skladniki
cebula,500 g boczniakow lub innych grzybow,sok z 1 cytryny,85 g masla,sol,piepry,150-200 g bialego chleba,litr rosolu drobiowego,100 ml smietanki
Przygotowanie
Cebule pokroic w kostke.Grzyby pokroic w kostke,skropic sokiem z cytryny.Roygrzac na patelni polowe masla,usmazyc na nim na jasno cebule.Potem dodac grzyby i przyprawic.Dusic tak dlugo az wyparuje plyn.W tym czasie odkoic z chleba skorke,mizsz pokroic w kostke.Rozgrzac w garnku reszte masla i smazyc na nim chleb na zlotobrazowo,cyesto mieszajac.Zalac goracym rosolem,gotowac na niewielkim ogniu okolo 15 minut.Potem wlozyc grzyby,na koncu smietanke.Doprawic do smaku i podawac.
Zupa jesr delikatna i ma konsystencje kremu,dobrye komponuje sie z grzybami ktore po przegryzieniu sa kwaskowate
cebula,500 g boczniakow lub innych grzybow,sok z 1 cytryny,85 g masla,sol,piepry,150-200 g bialego chleba,litr rosolu drobiowego,100 ml smietanki
Przygotowanie
Cebule pokroic w kostke.Grzyby pokroic w kostke,skropic sokiem z cytryny.Roygrzac na patelni polowe masla,usmazyc na nim na jasno cebule.Potem dodac grzyby i przyprawic.Dusic tak dlugo az wyparuje plyn.W tym czasie odkoic z chleba skorke,mizsz pokroic w kostke.Rozgrzac w garnku reszte masla i smazyc na nim chleb na zlotobrazowo,cyesto mieszajac.Zalac goracym rosolem,gotowac na niewielkim ogniu okolo 15 minut.Potem wlozyc grzyby,na koncu smietanke.Doprawic do smaku i podawac.
Zupa jesr delikatna i ma konsystencje kremu,dobrye komponuje sie z grzybami ktore po przegryzieniu sa kwaskowate