Zupa chrzanowo-cytrynowa

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zupa chrzanowo-cytrynowa z pulpetami

zupa_chrz.cytr..jpg

pulpety :

*1/2 kg mięsa mielonego
*1 cebula
*1 jajko
*sól,pieprz,
*bułka tarta

zupa:

*bulion
*2 łyżki chrzanu (ilość zależy od naszych upodobań)
*cytryna
*sól
*pieprz
*mąka(2 łyżki)
*masło
*śmietana

Pulpety:

Cebule drobno posiekać,wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami,uformować małe pulpeciki. (można je obsmażyć)

Zupa:

Do bulionu(zależy ile chcemy zrobić tej zupy.Ja daję 1 l)

włożyć starty chrzan,wcisnąć sok z cytryny(dawkować powoli).

Do gotującej się zupy wkładać pulpeciki.

Zmniejszyć ogień.

Zrobić z mąki i masła zasmażkę lub mąkę rozprowadzić wodą i wlać do zupy.

Na końcu dodać śmietanę,uprzednio zahartowaną zupą.

Doprawić do smaku. Można dodać szczyptę cukru.
 

Załączniki

  • zupa_chrz.cytr..jpg
    zupa_chrz.cytr..jpg
    13.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
OOO! Bedzie dzis na obiad! Mam wszystko, łącznie z gotowymi pulpecikami ( zastanwialam sie jak je zuzytkowac!).
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy