- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa chrzanowo-cytrynowa z pulpetami
pulpety :
*1/2 kg mięsa mielonego
*1 cebula
*1 jajko
*sól,pieprz,
*bułka tarta
zupa:
*bulion
*2 łyżki chrzanu (ilość zależy od naszych upodobań)
*cytryna
*sól
*pieprz
*mąka(2 łyżki)
*masło
*śmietana
Pulpety:
Cebule drobno posiekać,wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami,uformować małe pulpeciki. (można je obsmażyć)
Zupa:
Do bulionu(zależy ile chcemy zrobić tej zupy.Ja daję 1 l)
włożyć starty chrzan,wcisnąć sok z cytryny(dawkować powoli).
Do gotującej się zupy wkładać pulpeciki.
Zmniejszyć ogień.
Zrobić z mąki i masła zasmażkę lub mąkę rozprowadzić wodą i wlać do zupy.
Na końcu dodać śmietanę,uprzednio zahartowaną zupą.
Doprawić do smaku. Można dodać szczyptę cukru.

pulpety :
*1/2 kg mięsa mielonego
*1 cebula
*1 jajko
*sól,pieprz,
*bułka tarta
zupa:
*bulion
*2 łyżki chrzanu (ilość zależy od naszych upodobań)
*cytryna
*sól
*pieprz
*mąka(2 łyżki)
*masło
*śmietana
Pulpety:
Cebule drobno posiekać,wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami,uformować małe pulpeciki. (można je obsmażyć)
Zupa:
Do bulionu(zależy ile chcemy zrobić tej zupy.Ja daję 1 l)
włożyć starty chrzan,wcisnąć sok z cytryny(dawkować powoli).
Do gotującej się zupy wkładać pulpeciki.
Zmniejszyć ogień.
Zrobić z mąki i masła zasmażkę lub mąkę rozprowadzić wodą i wlać do zupy.
Na końcu dodać śmietanę,uprzednio zahartowaną zupą.
Doprawić do smaku. Można dodać szczyptę cukru.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: