Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Zupa czosnkowa z restauracji Paese
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jotka" data-source="post: 94793" data-attributes="member: 12"><p>Podawana jest w krakowskiej restauracji Paese, gdzie serwowana jest kuchnia francuska, z Korsyki. Przepis podała dawno temu w jednym z pism właścicielka restauracji. Próbowałam niejednokrotnie tę zupę właśnie w &#8222;Paese&#8221;, wiele razy robiłam też ją w domu – ten sam pyszny smak, polecam!</p><p></p><p>1 główka czosnku</p><p>4 ziemniaki</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>listek laurowy</p><p>10 dag żółtego sera</p><p>sól, biały pieprz</p><p>pół bagietki na grzanki</p><p></p><p>Obrać ziemniaki, pokroić w kawałki.</p><p>Obrać czosnek.</p><p>Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kawałki ziemniaków i ząbki czosnku, wrzucić do rondla, zalać 1 l gorącej wody, dodać listek laurowy, sól, biały pieprz.</p><p>Gotować do miękkości, ok. 30 minut.</p><p>Wyjąć listek, zupę zmiksować, dodać utarty ser.</p><p>Bagietkę pokroić na kromeczki, natrzeć czosnkiem, podsmażyć na patelni z obu stron.</p><p>Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić do każdej grzankę.</p><p>Można też podać zupę w bulionówkach, a grzanki osobno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jotka, post: 94793, member: 12"] Podawana jest w krakowskiej restauracji Paese, gdzie serwowana jest kuchnia francuska, z Korsyki. Przepis podała dawno temu w jednym z pism właścicielka restauracji. Próbowałam niejednokrotnie tę zupę właśnie w „Paese”, wiele razy robiłam też ją w domu – ten sam pyszny smak, polecam! 1 główka czosnku 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy listek laurowy 10 dag żółtego sera sól, biały pieprz pół bagietki na grzanki Obrać ziemniaki, pokroić w kawałki. Obrać czosnek. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kawałki ziemniaków i ząbki czosnku, wrzucić do rondla, zalać 1 l gorącej wody, dodać listek laurowy, sól, biały pieprz. Gotować do miękkości, ok. 30 minut. Wyjąć listek, zupę zmiksować, dodać utarty ser. Bagietkę pokroić na kromeczki, natrzeć czosnkiem, podsmażyć na patelni z obu stron. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić do każdej grzankę. Można też podać zupę w bulionówkach, a grzanki osobno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Zupa czosnkowa z restauracji Paese
Bottom