Zupa czosnkowa z restauracji Paese

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Podawana jest w krakowskiej restauracji Paese, gdzie serwowana jest kuchnia francuska, z Korsyki. Przepis podała dawno temu w jednym z pism właścicielka restauracji. Próbowałam niejednokrotnie tę zupę właśnie w „Paese”, wiele razy robiłam też ją w domu – ten sam pyszny smak, polecam!

1 główka czosnku
4 ziemniaki
2 łyżki oliwy
listek laurowy
10 dag żółtego sera
sól, biały pieprz
pół bagietki na grzanki

Obrać ziemniaki, pokroić w kawałki.
Obrać czosnek.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kawałki ziemniaków i ząbki czosnku, wrzucić do rondla, zalać 1 l gorącej wody, dodać listek laurowy, sól, biały pieprz.
Gotować do miękkości, ok. 30 minut.
Wyjąć listek, zupę zmiksować, dodać utarty ser.
Bagietkę pokroić na kromeczki, natrzeć czosnkiem, podsmażyć na patelni z obu stron.
Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić do każdej grzankę.
Można też podać zupę w bulionówkach, a grzanki osobno.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Wczoraj na obiad zrobiłam, była przepyszna.
Mniamć, mniamć :lol: dałam duuużo sera - to porcja akurat na dwie osoby :lol:
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Zapomniałam wcześniej napisać. :dump: Robiłam dwa razy. Zupa pyszna. Nawet mojemu 3-letniemu upartemu niejadkowi smakowała.
icon_smile.gif
O mężu nie wspomnę (ten z zasady nie lubi czosnku, jadnakowoż pożera większość dań czosnkowych jakie zaserwuję. :lol:).
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Asika, ja juz nie pamietam jakiego użyłam wtedy sera, ale gdybym robiła teraz - to na bank bym dała parmezanu, albo moze nawet lepiej pecorino, żeby trochę zaostrzyć smak.
 

Ela Wojtaszek

Member
Lip 7, 2006
120
0
16
Pecorino nie dostałam akurat tego dnia, ale dodałam jakiegoś o podobnym smaku, nie pamiętam jakiego, ale dość drogi był
icon_smile.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Zrobiłam dzisiaj, zeby Wilk zjadł przed wyjściem z domu. Przynajmniej mam pewność, ze nie będzie całował się z kolegami
icon_mrgreen.gif

Nie jestem wielbicielką zup na wodzie, więc dodałam odrobinę bulionu.
Pyszna jest i błyskawiczna.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Bardzo często robię tą zupkę, wypróbowałam wiele przepisów zupowo-czosnkowych i ta jest najsmakowitsza
lecker.gif

polecam.
Dziękuję za przepis
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,452
3,760
113
Robię bardzo podobną, równie pyszną zupę. Do gotowania dodaje jeszcze małą gałązkę tymianku, a oprócz sera typu parmezan czy grana padano, daję zwykle kawałek sera typu blue - danablu, rokpol czy lazur.
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
jesli czosnkowa zupa, to tylko ta!!!!

jednak trzeba wziac pod uwage, ze po jej spozyciu jeszcze dwa dni nasze cale cialo zieje czosnkiem, przynajmniej ja tak mam, Marc sie wtedy wyprowadza z sypialni choc i sam jadl te zupe
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif


szkoda, ze nie moge jej robic czesciej, jest pyszna
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Przepyszna, wyrazista, o idealnej konsystencji, przyjemnie czosnkowo-serowa, a przy tym szybka i z łatwo dostępnych produktów - same superlatywy. A te czosnkowe grzaneczki do tego...
lecker.gif


Bardzo dziękuję za naprawdę satysfakcjonujący przepis!
anbetung.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Zrobiłam dziś tę zupę z połowy porcji, ale ponieważ jestem przeziębiona chyba smaku za bardzo nie mam, bo nie czułam w ogóle tego czosnku, jakaś taka mdła była. Dodałam więc jeszcze 1 mały serek topiony i na sam koniec jeszcze przeciśnięte przez praskę dwa duże ząbki czosnku. W sumie na 1/2 porcji dałam główkę czosnku
icon_biggrin.gif
. Nie mam grzanek niestety, na pewno lepsze byłoby z nimi, ale sama zupka też OK! ( na jutro jeszcze będę miała i może właśnie z grzankami-jak kupię bagietkę
icon_wink.gif
)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zupka jest na prawdę pyszna i będą powtórki. Ponieważ gotowany czosnek traci swą moc i aromat, do gotowej zupy wcisnęłam jeszcze świeży ząbek
icon_biggrin.gif


DSC_0610.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0610.JPG
    DSC_0610.JPG
    100.2 KB · Wyświetleń: 3