Podawana jest w krakowskiej restauracji Paese, gdzie serwowana jest kuchnia francuska, z Korsyki. Przepis podała dawno temu w jednym z pism właścicielka restauracji. Próbowałam niejednokrotnie tę zupę właśnie w „Paese”, wiele razy robiłam też ją w domu – ten sam pyszny smak, polecam!
1 główka czosnku
4 ziemniaki
2 łyżki oliwy
listek laurowy
10 dag żółtego sera
sól, biały pieprz
pół bagietki na grzanki
Obrać ziemniaki, pokroić w kawałki.
Obrać czosnek.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kawałki ziemniaków i ząbki czosnku, wrzucić do rondla, zalać 1 l gorącej wody, dodać listek laurowy, sól, biały pieprz.
Gotować do miękkości, ok. 30 minut.
Wyjąć listek, zupę zmiksować, dodać utarty ser.
Bagietkę pokroić na kromeczki, natrzeć czosnkiem, podsmażyć na patelni z obu stron.
Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić do każdej grzankę.
Można też podać zupę w bulionówkach, a grzanki osobno.
1 główka czosnku
4 ziemniaki
2 łyżki oliwy
listek laurowy
10 dag żółtego sera
sól, biały pieprz
pół bagietki na grzanki
Obrać ziemniaki, pokroić w kawałki.
Obrać czosnek.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kawałki ziemniaków i ząbki czosnku, wrzucić do rondla, zalać 1 l gorącej wody, dodać listek laurowy, sól, biały pieprz.
Gotować do miękkości, ok. 30 minut.
Wyjąć listek, zupę zmiksować, dodać utarty ser.
Bagietkę pokroić na kromeczki, natrzeć czosnkiem, podsmażyć na patelni z obu stron.
Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić do każdej grzankę.
Można też podać zupę w bulionówkach, a grzanki osobno.