- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0

450g zoltego grochu (polowki)
1 duza dynia butternut lub acorn
3 marchewki
2 lodygi selera
1 cebula
180g szynki
lisc laurowy
2 lyzeczki kuminu lub kolendry (uwaga - inne smaki)
900ml rosolu drobiowego, ale moze byc tez vege
Dynie obrac i pokroic w czesci. Nie polece acorn (po polsku zoladz) nameczylam sie rabiac ja. Jest bardzo twarda, choc smak - wyraznie orzechowy wynagradza meki.
Reszte warzyw grubo pokroic, wrzucic wszystko do garnka, dodac rosol, zagotowac i gotowac pod przykryciem az groch zmieknie, co zajmuje 30-40 min. Mieso (tez pokrojone w spora kostke) mozna dodac pozniej, zeby smak sie calkiem nie wygotowal zostawiajac lykowata wkladke bez smaku. Zaleznie od tego co sie daje postepowac zgodnie z doswiadczeniami z grochowa na wedzonce, bo o to samo chodzi w tej zupie.
Zupe mozna przechowywac zamrozona przez 3 mce.
Zamiast szynki mozna dac chuda wedzona kielbase lub boczek (chudy!). Ja daje najczesciej wedzony udziec z indyka, a raczej kosc z resztkami miesa.
W wersji vego - kostki tofu wedzonego i z kromka pelnoziernistego pieczywa mamy pelnowartosciowe danie.
tak wyglada przed zmiksowaniem

oryginalny przepis pochodzi z chatelaine niestety nie wiem z ktorego. Przepisalam go siedzac w jakiejs poczekalni, bo taki "polski" smak, tylko w nowej wersji.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: