Zupa dyniowo-grochowa

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Img_1141.jpg

450g zoltego grochu (polowki)
1 duza dynia butternut lub acorn
3 marchewki
2 lodygi selera
1 cebula
180g szynki
lisc laurowy
2 lyzeczki kuminu lub kolendry (uwaga - inne smaki)
900ml rosolu drobiowego, ale moze byc tez vege

Dynie obrac i pokroic w czesci. Nie polece acorn (po polsku zoladz) nameczylam sie rabiac ja. Jest bardzo twarda, choc smak - wyraznie orzechowy wynagradza meki.
Reszte warzyw grubo pokroic, wrzucic wszystko do garnka, dodac rosol, zagotowac i gotowac pod przykryciem az groch zmieknie, co zajmuje 30-40 min. Mieso (tez pokrojone w spora kostke) mozna dodac pozniej, zeby smak sie calkiem nie wygotowal zostawiajac lykowata wkladke bez smaku. Zaleznie od tego co sie daje postepowac zgodnie z doswiadczeniami z grochowa na wedzonce, bo o to samo chodzi w tej zupie.
Zupe mozna przechowywac zamrozona przez 3 mce.

Zamiast szynki mozna dac chuda wedzona kielbase lub boczek (chudy!). Ja daje najczesciej wedzony udziec z indyka, a raczej kosc z resztkami miesa.

W wersji vego - kostki tofu wedzonego i z kromka pelnoziernistego pieczywa mamy pelnowartosciowe danie.

tak wyglada przed zmiksowaniem

Img_1137.jpg

oryginalny przepis pochodzi z chatelaine niestety nie wiem z ktorego. Przepisalam go siedzac w jakiejs poczekalni, bo taki "polski" smak, tylko w nowej wersji.

Załączniki

• Img_1141.jpg
    Img_1141.jpg
    17.8 KB · Wyświetleń: 1
  • Img_1137.jpg
    Img_1137.jpg
    53 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Moje 3 podejscie do zupy z dyni. I wreszcie udane
icon_smile.gif
Dotychczas tolerowalam dynie tylko w ciescie, zupy i placki wydawaly mi sie niesmaczne i mdle. Ale ta zupa jest naprawde pycha. Zrezygnowalam tylko z szynki, w miejsce ktorej powrzucalam kilka kostek fety. mam nadzieje, ze zbytnio nie sprofanowalam przepisu.. ;) polecam, poki jeszcze sa dynie.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
na pewno nie.
Wprawdzie wedzonka daje "polski smaczek", ale dobra grochowa (a tylko taka robie
icon_wink.gif
) i bez tego jest smaczna.
Wegetarianom radze tofu, a przeciez feta od tofu sto razy smaczniejsza! (no jak dla mnie w kazdym razie)

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
tu widac jak jest gesta.

Img_1143.jpg

Smak - dosc neutralny i delikatny jesli sie nie da wedzonki - zacheca do eksperymentowania z dodatkami.

Załączniki

• Img_1143.jpg
    Img_1143.jpg
    103.8 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy