Zupa fasolowa po hindusku

alumn

Member
Wrz 11, 2009
42
0
0
Przepis z książki "Kuchnia wegetariańska" red. Tomasza Ostromęckiego.
Robiłem wiele razy i wszystkim smakowała
icon_smile.gif


Składniki:
400 g fasoli "czarne oczko" lub "jaś" (namoczyć na noc)
2,5 szkl. wywaru z warzyw
4 łyżki masła
2 cebule, obrane i pokrojone w kostkę
225 g ziemniaków, grubo pokrojonych
225 g pasternaku, grubo pokrojonego
225 g rzepy, grubo pokrojonej (ja z niej rezygnuję)
2 cukinie, pokrojone w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w 1 cm kawałki
2 ząbki czosnku, rozgniecione (ja daję 4 małe zazwyczaj)
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka stołowa słodkiej papryki (daję ostrą)
1 łyżka stołowa curry (zamiast curry daję garam masal i jest przepyszne)
sól do smaku

1. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić wszystkie warzywa oprócz cukinii i zielonej papryki, smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 min., często mieszając. Dodać czosnek, kolendrę, słodką paprykę i curry, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 min., stale mieszając.

2. Wlać wywar i dosolić do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 min. mieszając od czasu do czasu.

3. Dodać fasolę, cukinię i zieloną paprykę. Przykryć i gotować przez kolejne 15 min., aż warzywa będą miękkie.

4. Zmiksować 2 łyżki wazowe zupy i przełożyć z powrotem do zupy i mocno podgrzać. (za pierwszym razem miksowałem,ale potem już nie)

Podawać na gorąco z pełnoziarnistym chlebem. Idealne na jedno danię
icon_smile.gif

Smacznego...