- Mar 18, 2008
- 37
- 0
- 0
3 szklanki bulionu ( najlepiej warzywnego )
1 pęczek, ok 45 dag boćwiny, usunąć zdrewniałe końce, resztę drobno posiekać
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łodygi selera naciowego , drobno pokrojone
1 mała cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 łyżeczki suszonego oregano
pieprz i sól do smaku
1 puszka białej, małej fasoli, przepłukanej i osączonej
1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- do rozgrzanego garnka dodajemy oliwę z oliwek
- dorzucamy pokrojony seler i cebulę ( podsmażamy ok 5 min , mieszając co jakiś czas), następnie dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze ok 1 min
- zalewamy wszystko bulionem , dodajemy osączoną fasolę, pomidory z puszki razem z sokiem => doprowadzamy całość do wrzenia
- zmniejszamy ogień, nakrywamy garnek i gotujemy powoli przez 10 min
- w ostatniej fazie należy dodać pokrojoną boćwinkę, suszone oregano, sól i pieprz do smaku
Gorąco polecam na zimowe wieczory !!!
1 pęczek, ok 45 dag boćwiny, usunąć zdrewniałe końce, resztę drobno posiekać
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łodygi selera naciowego , drobno pokrojone
1 mała cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 łyżeczki suszonego oregano
pieprz i sól do smaku
1 puszka białej, małej fasoli, przepłukanej i osączonej
1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- do rozgrzanego garnka dodajemy oliwę z oliwek
- dorzucamy pokrojony seler i cebulę ( podsmażamy ok 5 min , mieszając co jakiś czas), następnie dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze ok 1 min
- zalewamy wszystko bulionem , dodajemy osączoną fasolę, pomidory z puszki razem z sokiem => doprowadzamy całość do wrzenia
- zmniejszamy ogień, nakrywamy garnek i gotujemy powoli przez 10 min
- w ostatniej fazie należy dodać pokrojoną boćwinkę, suszone oregano, sól i pieprz do smaku
Gorąco polecam na zimowe wieczory !!!