zupa indyjska z kurczakiem

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
skłądniki:
340 g jogurtu GREEK STYLE chyba moize być inny, naturalny i gęsty.
300g piersi z kurczaka
500 ml bulionu warzywnego
1 łyzka masła
1 duza cebula
50g ryzu
0,5 łyżeczki mielonego kminku
2łyżczecki curry łagodnego
2 goździki
2cm imbiru
1łyżeczka tłuconych nasion kolendry
sól,pieprz,chilli do smaku

cebulę i imbir drobno pokroić i poddusić w garnku na maśle .mieso pokroić w cienkie paski i obtoczyc w przyprawach,zalac jogurtem/ połączyć wszystko , stopniowo dodawać bulion (u mnei to woda z bulionem w proszku ,bez glutaminianu bulion dodaję) ciagle mieszając, dodać goździki i ryż, gotowac na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut. doprawić solą pieprzem . ja oddałam do duszenia cebuli oprócz imbiru ostra papryczkę ,ale mało,żeby dziecko też zjadło.
 

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Trochę zmodyfikowany przepis (pochodzi z opakowania ryżu KUPIEC):

Szybka zupa z curry i kurczakiem:

2 kostki rosołowe (wołowe);
200 g kurczaka (ja daję pierś);
1 łyżka masła;
2 łyżki groszku (ja daję pół puszki groszku konserwowego);
1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko;
2 łyżki śmietany;
1 łyżka mąki;
2 łyżeczki curry;
1 łyżeczka koperku.

Kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy na maśle, aż się lekko zrumieni. Z kostek i 1 i 1/2 litra wody robimy bulion. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki - śmietanę i mąkę rozpuszczamy w szklance bulionu odlanej z zupy, żeby uniknąć "farfocli". Gotujemy ok 5 minut i gotowe! Prosto i pysznie:
mniam.gif





 

Załączniki

  • zupa_curry.JPG
    zupa_curry.JPG
    58.4 KB · Wyświetleń: 0