Przepis pochodzi z wydania specjalnego 'Pani Domu' - 'Kuchnia śródziemnomorska':
Składniki:
- 1,5 litra bulionu z drobiu
- 1 łyżka ryżu drobnoziarnistego (musi być taki co dobrze pęcznieje)
- 2 jajka
- 6 łyżek soku z cytryny (mi akurat tyle wyszło z 1 cytryny)
- sól
- pieprz
Do dekoracji:
- 2 jajka na twardo
- świeże zioła (u mnie jak zwykle natka, duuużo natki
)
Do wrzącego bulionu dodać opłukany i osączony ryż. Gotować na małym ogniu 20 minut, aż ryż będzie miękki. Odstawić.
Jajka wbić do miseczki. Dodać sok z cytryny i ubić na pienistą masę. Ubitą masę dodawać stopniowo, po łyżce, do gorącej zupy.
Podgrzać zupę na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje (nie dopuścić do zagotowania). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przybrać posiekanymi ziołami i pokrojonym ugotowanym na twardo jajkiem.
Ja przyznam się szczerze, że jak spróbowałam samą zupę to nie powaliła mnie na kolana, ale z jajkiem i koperkiem -to było coś
Składniki:
- 1,5 litra bulionu z drobiu
- 1 łyżka ryżu drobnoziarnistego (musi być taki co dobrze pęcznieje)
- 2 jajka
- 6 łyżek soku z cytryny (mi akurat tyle wyszło z 1 cytryny)
- sól
- pieprz
Do dekoracji:
- 2 jajka na twardo
- świeże zioła (u mnie jak zwykle natka, duuużo natki

Do wrzącego bulionu dodać opłukany i osączony ryż. Gotować na małym ogniu 20 minut, aż ryż będzie miękki. Odstawić.
Jajka wbić do miseczki. Dodać sok z cytryny i ubić na pienistą masę. Ubitą masę dodawać stopniowo, po łyżce, do gorącej zupy.
Podgrzać zupę na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje (nie dopuścić do zagotowania). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przybrać posiekanymi ziołami i pokrojonym ugotowanym na twardo jajkiem.
Ja przyznam się szczerze, że jak spróbowałam samą zupę to nie powaliła mnie na kolana, ale z jajkiem i koperkiem -to było coś
